445
|

Δερμιτζάκης: Αν συνεχίσουμε έτσι, σύντομα θα περάσουμε τα 1.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 10:20

Δερμιτζάκης: Αν συνεχίσουμε έτσι, σύντομα θα περάσουμε τα 1.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 10:20

«Αν μπούμε με 300 κρούσματα του κορονοϊού ημερησίως μέσα στον χειμώνα, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα περάσουμε τα 1.000, με αποτελέσματα πραγματικά ανησυχητικά για τη χώρα». Αυτή τη δραματική προειδοποίηση κάνει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο κ. Δερμιτζάκης, από τα πρόσωπα των ημερών καθώς διατύπωσε δημοσίως τον προβληματισμό του για τις τελετουργίες στις εκκλησίες και ιδίως τη Θεία Μετάληψη (εδώ), έδωσε αυτή τη φορά συνέντευξη στα «Νέα» και στη Μάρνυ Παπαματθαίου, περιγράφοντας μια ανησυχητική και επείγουσα κατάσταση, στην οποία απαιτείται να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19.

«Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση πραγματικά κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε το παν τους επόμενους δυο μήνες και πριν μπούμε σε κλειστούς χώρους για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά», λέει, για να προσδιορίσει τον ιδανικό αριθμό στα 50 κρούσματα. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε (εδώ) 339 κρούσματα, και από αυτά τα 164 ήταν στην Αττική.

«Αν πάμε στον χειμώνα με την επιδημιολογική εικόνα που δίνουμε σήμερα, δεν θα αρκεί πλέον απλά το να φοράμε τις μάσκες μας σε κλειστούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», προειδοποιεί ο καθηγητής.

Στη συνέντευξή του ο κ. Δερμιτζάκης δηλώνει αισιόδοξος για τη λειτουργία των σχολείων, αν και θα προτιμούσε να έχουν τους μισούς μαθητές ανά τάξη —μια διαφοροποίηση από τον συνάδελφό του, καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη που είχε επιχειρηματολογήσει (εδώ) υπέρ της υφιστάμενης αναλογίας παιδιών ανά αίθουσα.

«Είναι γεγονός ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν τα σχολεία με μισή σύνθεση, εάν αυτό φυσικά ήταν δυνατό. Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Παρ’ όλα αυτά, με τον τρόπο που ανοίγουν (μάσκες, διαλείμματα ανά τάξη και συνθήκες υγιεινής), εφόσον αυτά τηρούνται σωστά, δεν νομίζω ότι τα σχολεία θα αποτελέσουν εστία έξαρσης και επιτάχυνσης της επιδημίας», λέει ο κ. Δερμιτζάκης.

Ωστόσο, είναι πιο απαισόδοξος ως προς το πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα.

Η ερώτηση που του γίνεται είναι η εξής: Κάποιοι συνάδελφοί σας στο Γέιλ προβλέπουν ότι δεν θα ηρεμήσουμε από την αγωνία αυτής της πανδημίας πριν από το 2024. Συμφωνείτε;

Και ο κ. Δερμιτζάκης απαντά: «Εξαρτάται πώς αντιλαμβάνεστε το “ηρεμήσουμε”. Με την έλευση των εμβολίων, ελπίζουμε τέλος 2020 με αρχές 2021, και πιθανώς φαρμάκων λίγο αργότερα, να έχουμε ένα πρώτο κύμα “ηρεμίας” με μείωση κρουσμάτων και προστασία των ευπαθών ομάδων σε μεγάλο ποσοστό. Σίγουρα ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά τουλάχιστον θα είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα κινδυνεύουν, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη γρίπη. Ισως και να μην μπορέσουμε ποτέ να απαλλαχθούμε από τον κορονοϊό με την έννοια ότι θα είναι παρών κάθε χρόνο, εμείς όμως θα έχουμε εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπισή του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...