247
Ο Νίκος Δένδιας σε παλιότερη τηλεδιάσκεψη | Twitter

Δένδιας: Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, η ασφάλεια και ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Κέρας της Αφρικής

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 18:56
Ο Νίκος Δένδιας σε παλιότερη τηλεδιάσκεψη
|Twitter

Δένδιας: Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, η ασφάλεια και ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Κέρας της Αφρικής

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 18:56

Στην άτυπη τηλεδιάσκεψη για την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στο Κέρας της Αφρικής, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Δένδιας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις θετικές προοπτικές για την περιφερειακή σταθερότητα που προκύπτουν από τις βελτιούμενες σχέσεις μεταξύ των χωρών του Κέρατος της Αφρικής και ανέδειξε ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, την ασφάλεια και ελευθερία της ναυσιπλοΐας, καθώς και τη διασύνδεση της εκεί κατάστασης με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως τόνισε τη σημασία διατήρησης της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «Atalanta» και διατύπωσε την πρόθεση της χώρας μας να συνεχίσει να συνδράμει ενεργά στην εκπλήρωση της αποστολής της επιχείρησης, που έχει ως στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της πειρατείας και των κινδύνων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.

Επίσης, γνωστοποιεί πως κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική και κοινωνικό-οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της περιοχής, η οποία αποτελεί αναμφίβολα τόπο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ αλλά και πεδίο έντονου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ανταγωνισμού, όπως επισημαίνει.

Τέλος, σημειώνει πως οι υπουργοί Εξωτερικών αναζήτησαν τρόπους που θα συντελέσουν στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ, του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης, τόσο για την αντιμετώπιση των γνωστών ενδημικών ζητημάτων της περιοχής, αλλά και για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων και τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας της Covid-19 και της κλιματικής αλλαγής.