895
Ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή της Βάλιας Πετούρη | ΕΡΤ

Δένδιας: Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει πως πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2022, 18:49
Ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή της Βάλιας Πετούρη
|ΕΡΤ

Δένδιας: Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει πως πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2022, 18:49

Βοηθώντας κάθε χώρα που μάχεται για την ανεξαρτησία της και την ύπαρξή της, όπως την Ουκρανία, «στην πραγματικότητα προβάλλουμε αυτό το οποίο εμείς, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, πιστεύουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στην ΕΡΤ1, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία, για να μην πω με ομοφωνία, αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε εμείς, δίνοντας αμυντικό υλικό σε μία χώρα η οποία υφίσταται εισβολή».

«Η Ελλάδα πορεύεται στις διεθνείς της σχέσεις με διακριτές αρχές. Για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο, έτσι πηγαίνουμε πάντοτε στην εξωτερική μας πολιτική. Αυτό είναι και το εθνικό μας συμφέρον, πέρα από μία θέση αρχής στην οποία πιστεύουμε βαθύτατα», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας ιστορικές και σημείωσε ότι ο ίδιος διατηρεί την ελπίδα ότι θα επανέλθουν κάποια στιγμή, «όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα». Όπως υπενθύμισε ο ίδιος εργάστηκε πολύ για να τις βελτιώσει. «Λυπάμαι ειλικρινά πάρα πολύ, πάρα πολύ για το σημείο που βρίσκονται σήμερα, αλλά δεν είναι ελληνική ευθύνη αυτό».

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πορεύεται επί τη βάσει αρχών και αξιών και δεν μπορεί παρά να βοηθάει όλες τις χώρες, οι οποίες συνυπογράφουν και μάχονται για αυτές τις αρχές. Εάν αυτό εξ ανάγκης τη φέρνει να αντιδιαστέλλεται με άλλες πρακτικές, δεν μπορεί αυτό να θεωρηθεί ελληνική υπευθυνότητα».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια που τον έφεραν να διαφοροποιείται για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε: «Ένα πράγμα είναι προφανές: εγώ είμαι υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παραμένω υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Νομίζω αυτό τα λέει όλα. Αν είχα μία διαφορετική άποψη σε ένα σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής, η οδός, την οποία θα όφειλα να έχω ακολουθήσει, είναι προφανής».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι μία από τις 38 χώρες που έχουν υπογράψει το αίτημα να ανοίξει μια έρευνα στο Δικαστήριο της Χάγης όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται κατά την εισβολή.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα απολύτως διακριτό έγκλημα πολέμου», σημείωσε. «Είναι τρομερό να βομβαρδίζονται άμαχοι άνθρωποι τον 21ο αιώνα».

Επισήμανε δε πως «ουδείς γνωρίζει» πόσο κοντά είμαστε στο να τελειώσει ο πόλεμος. «Όλοι εκφράζουμε ελπίδες και καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας. Αυτό το οποίο συμβαίνει, δεν είναι μόνο μία ανθρωπιστική τραγωδία, δεν είναι μία πλήρης ασυμβατότητα με το διεθνές δίκαιο, είναι κάτι το παντελώς απαράδεκτο για τον 21ο αιώνα».

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα με τις δυνάμεις της κάνει και θα κάνει ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση και για να προστατευθεί η ελληνική ομογένεια.

Υπογράμμισε ακόμη πως «όποιες και αν είναι οι προτεραιότητες του προέδρου Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή είναι φανερό ότι είναι παντελώς αντιβαίνουσες στο Διεθνές Δίκαιο, σε ό,τι προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών» ενώ υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά συνέπεια ένας, θεωρητικά, από τους πυλώνες επιβολής αυτού του Καταστατικού Χάρτη στην ανθρωπότητα.

«Είναι φανερό ότι η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό της Ουκρανίας και την ουδετεροποίησή της. Το ποιό είναι το συνολικό σχέδιο της ρωσικής πλευράς δεν το ξέρουμε και δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών, όμως «τα δύο αφηγήματα, αυτή τη στιγμή, δεν φαίνονται συμβατά. Η Ρωσία ζητά από την ουκρανική πλευρά παραχωρήσεις που ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος να κάνει. Και αντιλαμβάνομαι απολύτως τη θέση του. Έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο, τη δική του κοινή γνώμη η οποία μάχεται. Δεν είναι εύκολο να αποκηρύξει αυτά προς χάριν των οποίων αυτή τη στιγμή μάχεται η ουκρανική κοινωνία και ο ουκρανικός στρατός».

Από την άλλη, φαίνεται δύσκολη σε αυτή τη φάση και η υποχώρηση της Μόσχας, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν έχει δημιουργήσει ένα δικό του αφήγημα.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι πριν από τη ρωσική εισβολή υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις και από την αμερικανική και την αγγλική πλευρά ότι επίκειται εισβολή. Όμως υπήρχε και η διαβεβαίωση μίας σειράς παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής πλευράς, ότι αυτό δεν θα συμβεί και ότι η Ρωσία προσπαθεί να πιέσει προς μία λύση. Και, βεβαίως, η διαβεβαίωση που δόθηκε από το ρώσο υπουργό Εξωτερικών στον ίδιο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και η διαβεβαίωση από τον πρόεδρο Πούτιν στον πρόεδρο Μακρόν.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Ευρώπης, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ευρώπη προχωράει μέσα από κρίσεις». «Η κρίση αυτή δημιουργεί συνθήκες βίαιης ωρίμανσης. Όπως η κρίση της πανδημίας δημιούργησε βίαιη ωρίμανση στο οικονομικό κομμάτι και υπήρξε αποδοχή του ευρω-ομολόγου, έτσι και η κρίση αυτή δημιουργεί την ανάγκη δημιουργίας αμυντικού βραχίονα στην ΕΕ, κάτι το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν υπάρχει κάτι καλό μέσα από αυτή την τραγωδία, είναι αυτό».

Αναφέρθηκε ακόμη στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και σημείωσε ότι Ευρώπη πρέπει να συζητήσει πολύ σοβαρά τους κανόνες δημιουργίας της αμυντικής της αυτονομίας .

«Η Ελλάδα βλέπει την ευρωπαϊκή αυτονομία, ως συνδυασμένη με το ΝΑΤΟ και συνδυασμένη με την αμερικανική παρουσία. Όχι ως αντιδιαστολή στο ΝΑΤΟ και την αμερικανική παρουσία», επισήμανε και τόνισε πως αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα.

Αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία όσο μπορεί, όμως ξεκαθάρισε πως «το ότι δεν εμπλέκεται είναι αυτονόητο».

«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, άρα το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι υποχρεωτικά εξαιρετικά προσεκτικό, θυμίζω ότι τόσο η Ρωσία, αλλά όσο και μερικές χώρες του ΝΑΤΟ είναι πυρηνικές δυνάμεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι θα σήμαινε μια εμπλοκή της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...