497
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δένδιας στον ΟΗΕ κατά της Τουρκίας: Σφετερίζεται κυριαρχικά μας δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 23:03
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δένδιας στον ΟΗΕ κατά της Τουρκίας: Σφετερίζεται κυριαρχικά μας δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 23:03

Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, την επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο Νίκος Δένδιας, εν μέσω πυρακτωμένου κλίματος στη Λιβύη και με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Συγκεκριμένα, δήλωσε με νόημα ότι καμία συζήτηση για τη Λιβύη δεν θα έχει αποτέλεσμα εν μέσω παράνομων μνημονίων που αποσκοπούν τον σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, που διοργάνωσε η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου, συζητήθηκε η πορεία των προσπαθειών για ειρήνευση και πολιτική λύση.

«Επανέλαβα τη θέση μας ότι, η όποια λύση, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας, να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων της Διαδικασίας του Βερολίνου, τις οποίες ενισχύει και η πρόσφατη Πρωτοβουλία του Καΐρου», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εστίασε στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, τον άμεσο τερματισμό των εξωτερικών παρεμβάσεων και της τήρησης του εμπάργκο όπλων. «Δύο παραμέτρων που τροφοδοτούν τη διαμάχη και έχουν μοναδικό αποτέλεσμα την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή», όπως είπε ο υπουργός.

Κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις «προσπάθειες των ΗΕ για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και επιστροφής των αντιμαχομένων σε διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη μια πολιτικής λύσης. Σταθερός στόχος της χώρας μας είναι η ειρήνευση στη Λιβύη και η εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές μας, όπως η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ την προηγούμενη εβδομάδα στη Λιβύη».

Επεσήμανε, ακόμη, τη σημασία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά.

Υπογράμμισε, δε, ότι καμία συζήτηση για τη Λιβύη δεν θα έχει αποτέλεσμα αν αγνοείται το γεγονός ότι η διεθνής νομιμότητα παραβιάζεται κατάφωρα στη Λιβύη.

«Aφ’ ενός μεν μέσω της συνεχιζόμενης παράνομης μεταφοράς πολεμικού υλικού και μισθοφόρων μαχητών, αφ’ ετέρου, δε, μέσω παράνομων μνημονίων που αποσκοπούν τον σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, όπως επιχειρείται εις βάρος της Ελλάδος και μέσω της παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», τόνισε.

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για Λιβύη: Σε πρωτοφανή επίπεδα η ξένη στρατιωτική παρέμβαση

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε την «ξένη ανάμιξη που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα» στη Λιβύη, με «την αποστολή εξελιγμένου εξοπλισμού και τον αριθμό των μισθοφόρων που εμπλέκονται σε μάχες».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας υπουργικής τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για την ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την πόλη Σύρτη, που βρίσκεται στο ενδιάμεσο μεταξύ της Τρίπολης στα δυτικά και της Βεγγάζης στα ανατολικά.

Δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με έδρα την Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, «με σημαντική εξωτερική υποστήριξη, συνεχίζουν την πορεία τους προς τα ανατολικά και βρίσκονται τώρα 25 χλμ. δυτικά της Σύρτης», σημείωσε.

Στο παρελθόν, δυνάμεις της GNA προσπάθησαν δύο φορές να καταλάβουν την πόλη, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...