268
Ο Νίκος Δένδιας με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, στις Βρυξέλλες | Τwitter/NikosDendias

Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ: Να διαπιστωθεί η ακυρότητα των μνημονίων Σαράζ-Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 16:44
Ο Νίκος Δένδιας με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, στις Βρυξέλλες
|Τwitter/NikosDendias

Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ: Να διαπιστωθεί η ακυρότητα των μνημονίων Σαράζ-Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 16:44

Την ανάγκη να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, Φαγιέζ Αλ Σαράζ, και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, παρουσία του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, οι εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα με την επέλαση των δυνάμεων του αντιπάλου του Σαράζ, Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς και η ιρανική κρίση.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η χώρα μας υποστηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου Γασάν Σαλαμέ (με τον οποίο είχε συνάντηση πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου / δείτε κάτω το σχετικό tweet).

«Οσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γασάν Σαλαμέ και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Πρέπει όμως να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, τα οποία το μόνο που υπηρετούν, είναι την ένταση στην περιοχή», ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Οσο για το θέμα του Ιράν, αρκέστηκε να πει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου.

Το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης, ο κ.Δένδιας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημερώσης, τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Αγκυρα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Τζουζέπε Κόντε, προκειμένου να έχει συνομιλίες  με τον Ταγίπ Ερντογάν για τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...