822
|

Δένδιας στην Κύπρο: Ο «Αττίλας» κινήθηκε και πάλι

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 15:03

Δένδιας στην Κύπρο: Ο «Αττίλας» κινήθηκε και πάλι

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 15:03

Μία ημέρα μετά την προκλητική φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τις εξαγγελίες για τα Βαρώσια -κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ- ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στη Λευκωσία όπου είχε συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οπως είπε ο κ. Δένδιας η παρουσία του στην Κύπρο συμβολίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας  κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον κύπριο ΥΠΕΞ, και πρόσθεσε για τις εξαγγελίες Ερντογάν ότι  «επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου».

«Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες ενέργειες που καταπατούν με τον πιο σοβαρό τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ». Η παρανομία, όμως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, δεν αποτελεί δίκαιο, η παραβίαση δεν παράγει δικαιώματα και η Τουρκία, με όσα είπε την Τρίτη στα κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια, η οποία προστίθεται στην «πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών».

«Εμείς από τη δική μας πλευρά», κατέληξε ο κ. Δένδιας, «θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στο γνωστό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Με τη σειρά του, ο κύπριος ΥΠΕΞ, Νϊκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την Αθήνα για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες  αντιμετώπισης των νέων τετελεσμένων που επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, είπε, πως οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν ως στόχο να προωθήσουν μιας άλλης μορφής λύση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Από χθες, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είχαμε ένα σημαντικό αριθμό επαφών σε διάφορα επίπεδα και οι επαφές θα συνεχιστούν, ενώ όπως επεσήμανε, οι εξαγγελίες του Ερντογάν για την Αμμόχωστο, θα απασχολήσουν την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ.

Κατόπιν προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας το θέμα των Βαρωσίων θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΣΑ που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 17.00 (ώρα Νέας Υόρκης).

«Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Χριστοδουλίδης, ευχαριστώντας τον Νίκο Δένδια για τη συνδρομή της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας. Από τον δυναμισμό της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί όχι μόνο το αν θα καταφέρει η Τουρκία να προχωρήσει στα νέα τετελεσμένα, αλλά και η αναζωογόνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος, σημείωσε ο κύπριος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι χρειάζεται να είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε ότι με τον έλληνα ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, για να υπογραμμίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά στις προκλήσεις Ερντογάν και η αντίδρασή της να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Δένδια στην Λευκωσία:

Αγαπητέ Νίκο,

Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής κυβέρνησης. Και να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού. Και επίσης, να σταθεί στο πλάι της Διεθνούς Νομιμότητας.

Αυτό είναι που θα τονίσω και στη συνάντηση που θα έχω αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Καθώς επίσης και με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου.

Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.  Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό στο γνωστό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση – το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά – δεν παράγει δικαιώματα.

Αυτό το τόνισα ήδη στους συνομιλητές μου χθες και σήμερα, στους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Γαλλίας, και την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών.

Η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια. Η παρανομία αυτή προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών. Επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Την εδραίωση μιας νέο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο εδώ στην Κύπρο. Δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα.

Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

Και το λέμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο.

Αυτά άλλωστε δεν τα λέμε εμείς. Περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σκοπός μας σήμερα μαζί με τον φίλο μου τον Νίκο, είναι να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ, σε όλα τα διεθνή πλαίσια και fora.

Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας όπως πάντα θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις Αξίες που μας διέπουν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...