719
Ο Νίκος Δένδιας (στο μέσον) με τον Γιώργο Κουμουτσάκο (αριστερά του) και τον Σταύρο Καλαφάτη (δεξιά) στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής | INTIMEnews

Δένδιας: Βαριές ευθύνες στο υπ. Προστασίας για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2019, 16:39
Ο Νίκος Δένδιας (στο μέσον) με τον Γιώργο Κουμουτσάκο (αριστερά του) και τον Σταύρο Καλαφάτη (δεξιά) στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής
|INTIMEnews

Δένδιας: Βαριές ευθύνες στο υπ. Προστασίας για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2019, 16:39

Βαριές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επέρριψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, για όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος για τη Μακεδονία.

Προφανώς η ΕΛ.ΑΣ. δεν έκανε καλά τη δουλειά της, σημείωσε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Αlpha, η ευθύνη όμως, διευκρίνισε, ανήκει στην πολιτική ηγεσία.

Οπως επεσήμανε, πέρα από τα χημικά η αστυνομία είχε στη διάθεσή της άλλα μέσα για την καταστολή των ταραξιών, όπως τα οχήματα ρίψης νερού.

«Επί των ημερών μου ήρθαν από το Ισραήλ. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν;» διερωτήθηκε και εξήγησε πως «είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται τα μηχανήματα νερού, όταν μάλιστα εστιάζουμε σε συγκεκριμένους και λίγους στον αριθμό που κάνουν βίαια επεισόδια, αντί των χημικών που “πιάνουν” περισσότερο κόσμο».

«Εδώ είχαμε μια διαδήλωση στην οποία υπήρχαν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι», τόνισε και έκανε λόγο για στημένα επεισόδια μόνο και μόνο για να διαλυθεί το συλλαλητήριο.

«Δεν λέω ότι ήταν στημένο από την κυβέρνηση», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός, «γιατί αυτό θα πρέπει να μπορώ να το αποδείξω, αλλά ναι, ήταν στημένο σίγουρα από ακραία στοιχεία. Είναι βέβαιο ότι ήταν ακραία στοιχεία στα επεισόδια. Εδώ υπήρξαν παράνομες πράξεις. Τελεία και παύλα».

Και για να είμαστε ειλικρινείς, πρόσθεσε, «αυτή η εικόνα ωφέλησε θεωρητικά την κυβέρνηση διότι δεν επέτρεψε σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό διαδηλωτών να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Δεν μπορώ όμως να κάνω το λογικό άλμα και να πω ότι “άρα η κυβέρνηση τους έστειλε”».

Γιατί λέμε «όχι» στη Συμφωνία

Αναφορικά με τη άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας διερωτήθηκε για ποιο λόγο ο κ. Τσίπρας, «αν ήταν όλα τόσο ωραία και ρόδινα, δεν κάλεσε  – ως όφειλε κατά το εθνικό και συνταγματικό του καθήκον – και τα άλλα κόμματα να βοηθήσουν την προσπάθεια».

«Είναι προφανές», παρατήρησε, «ότι για αυτή τη Συμφωνία ήξερε ο κ. Τσίπρας πως εάν μας έβαζε μέσα στο παιχνίδι θα του λέγαμε να μη συμφωνήσει».

«Εμείς», όμως, υπογράμμισε, «απαντάμε επί του κειμένου της Συμφωνίας και του λέμε ότι έχει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα: Αναγνωρίζει πιθανότητα εθνότητας – παρότι ο κ. Τσίπρας μας λέει υπηκοότητας θα έπρεπε να γράφεται αλλιώς – αναγνωρίζει γλώσσα και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε θέματα όπως τα σήματα και η εκπαίδευση».

Την ίδια ώρα, κατήγγειλε, η κυβέρνηση αρνείται να φέρει στη Βουλή το τελικό κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων μετά τις τροποποιήσεις, διότι λέει ότι δεν το έχει.

«Εμείς», όμως, ξεκαθάρισε, «δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα Σκόπια. Δεν  θεωρούμε ότι είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα μας έφτανε η τροποποίηση του Συντάγματος. Ζητήσαμε να δούμε ολόκληρο το κείμενο που η κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορεί να μας το καταθέσει δια του αρμόδιου υπουργού. Έχουμε λοιπόν τους χειρότερους φόβους για τη συγκεκριμένη Συμφωνία και έχουμε συνταγματικό καθήκον να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει αυτή τη Συμφωνία».

«Οπλο η πρόταση μομφής – την απόφαση θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Eρωτηθείς αν στο «ό,τι μπορούμε» περιλαμβάνεται και μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο κ. Δένδιας δεν το απέκλεισε, λέγοντας:  «Ναι, είναι ένα όπλο. Το αν θα το χρησιμοποιήσουμε θα το δούμε».

Όπως είπε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έχει θετικά, καθώς συνδέει απολύτως το ζήτημα της επιβίωσης της κυβέρνησης με το ζήτημα του να περάσει αυτή η Συμφωνία.

«Το ερώτημα εδώ έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη αντιπολιτευτική στρατηγική, να εκθέσει κάποιος οπωσδήποτε αυτούς που το έχουν μια στάση “και έτσι και αλλιώς”, δηλαδή και ψήφο στην κυβέρνηση και “όχι” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση και το λέω ξεκάθαρα. Να την ρίξουμε. Μπορούμε τώρα; Τώρα. Μπορούμε αύριο το πρωί; Αύριο το πρωί. Θα την κάνουμε την πρόταση μομφής εάν έχουμε την εντύπωση ότι μπορεί να αποδώσει οφέλη, γιατί νομίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά βλαπτική για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό.

»Σε αυτό το θέμα, ειδικά ο καθένας από εμάς που έχει μια κοινοβουλευτική εμπειρία, έχει τις απόψεις του. Όμως την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας σταθμίσει τα συν και τα πλην», ανέφερε συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο πιστεύει η Νέα Δημοκρατία ότι θα συστρατεύσει δυνάμεις με μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι κάποιοι όπως ο Πάνος Καμένος και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία να εμποδίσουν τη ψήφιση της συμφωνίας, επιλέγοντας να μην στηρίξουν την προηγούμενη πρόταση της ΝΔ και τώρα, στην πραγματικότητα μάχεται μόνη της η Νέα Δημοκρατία για να τη σταματήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...