489
Ο Νίκος Δένδιας απαντά στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη | INTIMEnews

Δένδιας στη Βουλή: Το εθνικό συμφέρον υπαγορεύει πότε θα έρθουν τα Πρωτόκολλα των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 13:44
Ο Νίκος Δένδιας απαντά στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη
|INTIMEnews

Δένδιας στη Βουλή: Το εθνικό συμφέρον υπαγορεύει πότε θα έρθουν τα Πρωτόκολλα των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 13:44

Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση ωστόσο δεν μπορεί να έχει αναθεωρητική πολιτική έναντι συμφωνιών που η ίδια η χώρα έχει υπογράψει, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, επανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, και στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τους αναθεωρητισμούς στα Βαλκάνια εν γένει.

«Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα σχολικά βιβλία, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες. Υπάρχουν επίσης ζητήματα όσον αφορά την άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας τότε να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό το οποίο ονομάζεται Σαχαϊσμός. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα σε αυτό», παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών στην απάντησή του, παράλληλα όμως αναγνώρισε ότι από την κυβέρνηση της γείτονος καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεραστούν παρά την αντιπαραγωγική στάση της αντιπολίτευσης.

Ως προς το θέμα του air policing, συνέχισε ο κ. Δένδιας, η πραγματικότητα είναι ότι για ικανό χρονικό διάστημα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι αυτή που κάνει το air policing, έστω και αν δεν υπάρχει κύρωση του συμβατικού κειμένου από τη Βουλή των Ελλήνων..

Όπως, επίσης, η Ελλάδα παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στην Αλβανία, για να διευκολυνθεί η ενταξιακή τους πορεία, πάντα όμως με τη γνωστή αιρεσιμότητα πάντα στην περίπτωση και των δύο χωρών.

Όσον αφορά τώρα τον χρόνο κύρωσης των Πρωτοκόλλων της Συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι αυτό θα γίνει όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψει.

«Καταλαβαίνω, υπάρχει καθυστέρηση. Ορθά το παρατηρείτε. Ορθά αναφερθήκατε στους χρόνους, ορθά αναφερθήκατε στο ότι υπάρχει και εθνικό συμφέρον. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ευρύτερη θεώρηση του εθνικού συμφέροντος, την οποία δικαιούται να κάνει η κάθε κυβέρνηση και, υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνω ότι, όταν κρίνει, θα έρθουν προς ψήφιση», δήλωσε με νόημα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει απόλυτο συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια και να εμποδίσει τους αναθεωρητισμούς στα Βαλκάνια.

«Εχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο, και αξιακό, αλλά και στενά αφορώντα στο εθνικό συμφέρον, να προάγει την ιδέα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στα Βαλκάνια. Εχει κάθε λόγο να εμποδίσει τη δημιουργία μιας κυψέλης, ή περισσότερων από μία, ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια. Είτε πιο κοντά μας, είτε βορειότερα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη», τόνισε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε και οι περιοδείες που έχει ξεκινήσει στα Βαλκάνια -με τελευταία την επίσκεψή του στα Σκόπια την περασμένη Τετάρτη.

«Η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν είναι η καλύτερη. Και δεν αναφέρομαι στη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρομαι, για παράδειγμα, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη όπου η κατάσταση δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες. Γι’ αυτό οφείλουμε πάντοτε να έχουμε υπόψη μας το ευρύτερο εθνικό συμφέρον. Και θεωρώ ότι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πορεία όλης αυτής της περιοχής και αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε», κατέληξε στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...