663
Νίκος Δένδιας και Αρμιν Λάσετ | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δένδιας σε Λάσετ: Διάλογος με την Αγκυρα υπό καθεστώς απειλών δεν γίνεται

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 17:54
Νίκος Δένδιας και Αρμιν Λάσετ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δένδιας σε Λάσετ: Διάλογος με την Αγκυρα υπό καθεστώς απειλών δεν γίνεται

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 17:54

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών, απηύθυνε εκ νέου ο Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Αρμιν Λάσετ για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και κατέστησε σαφές ότι ως διάλογο η Ελλάδα δεν εννοεί τον διάλογο επί παντός επιστητού και σίγουρα δεν λειτουργεί υπό καθεστώς απειλών.

Ειδικότερα, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία, τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας και των υπέρ αυτής θαλασσίων ζωνών.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου ανέλυσαν εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την κατάσταση στη Λιβύη και το Μεταναστευτικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Λάσετ για τον ρόλο που η Ελλάδα θεωρεί ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει στην περιοχή μας και για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον Αρμιν Λάσετ (ΙΝΤΙΜΕ)

Εν συνεχεία, οι δύο άνδρες είχαν μια ενδελεχή συζήτηση σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, εν μέσω και της τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον, συζήτησαν για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης.

Οπως ανέφερε ο έλληνας υπουργός, κατέληξαν ότι συνιστά επιβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενωμένη και αλληλέγγυα, μπορεί να γράψει μια ακόμη σελίδα στην ιστορία της.

Περαιτέρω εξέτασαν τρόπους για την ενίσχυση των «ήδη θερμών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας», όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η κλασική πλέον «χειραψία της εποχής του κορονοϊού», με τον αγκώνα (ΙΝΤΙΜΕ)

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας:

«Είχα τη χαρά και την τιμή να καλωσορίσω σήμερα στην Αθήνα τον Πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τον κύριο Λάσετ.

Είχαμε μία ενδελεχή συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στις κοινωνίες μας και στις οικονομίες μας.

Συζητήσαμε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης. Καταλήξαμε ότι αυτό συνιστά επιβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενωμένη και αλληλέγγυα, μπορεί να γράψει μία ακόμα σελίδα στην ιστορία της.

Εξετάσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε τις ήδη θερμές σχέσεις Ελλάδος – Γερμανίας. Περαιτέρω, αναλύσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνομιλητή μου για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Επανέλαβα αυτό που επαναλαμβάνω πάντοτε, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Αλλά, διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών. Και, ως διάλογο, δεν εννοούμε τον διάλογο επί παντός επιστητού. Η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία, τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας και των υπέρ αυτής θαλασσίων ζωνών.

Επίσης, συζητήσαμε για την κατάσταση στη Λιβύη, για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή μας, για το μεταναστευτικό, για τις τεράστιες προκλήσεις που μας περιμένουν.

Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τον ρόλο που η Ελλάδα θεωρεί ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει στην περιοχή μας και για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ανδρών με τα επιτελεία τους (ΙΝΤΙΜΕ)

Λάσετ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου έστειλε το μήνυμα ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μόνη της, διότι είναι ευρωπαϊκής φύσεως».

Διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το Μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε πως σε πολλά σημεία υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα, και τόνισε ότι προς το κοινό συμφέρον όλων είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση.

Περαιτέρω, ο Λάσετ παρατήρησε ότι στη Μεσόγειο υπάρχουν πολλές εστίες διενέξεων που δεν γίνονται αντιληπτές σε συζητήσεις που γίνονται σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι όλα αυτά εμπλέκονται μεταξύ τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...