645
Νίκος Δένδιας: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη κυβέρνηση μετά το 1947 που θα παραδώσει την Ελλάδα μεγαλύτερη από ό,τι την παρέλαβε» |

Δένδιας: «Ποτέ τόσο μακρά περίοδος ελληνοτουρκικής κρίσης»

Πιέρρος Ι. Τζανετάκος Πιέρρος Ι. Τζανετάκος 13 Δεκεμβρίου 2022, 18:48
Νίκος Δένδιας: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη κυβέρνηση μετά το 1947 που θα παραδώσει την Ελλάδα μεγαλύτερη από ό,τι την παρέλαβε»
|

Δένδιας: «Ποτέ τόσο μακρά περίοδος ελληνοτουρκικής κρίσης»

Πιέρρος Ι. Τζανετάκος Πιέρρος Ι. Τζανετάκος 13 Δεκεμβρίου 2022, 18:48

Καθώς εκ των πραγμάτων σε λίγες ημέρες εισερχόμαστε σε μια ιδιότυπη εκλογική χρονιά, ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σ’ έναν άτυπο απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον ίδιο ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Και μπορεί στην εκδήλωση που οργάνωσε στη Γλυφάδα ο υπουργός Εξωτερικών- σε διακριτή προεκλογική ατμόσφαιρα, καθώς ο ίδιος εκλέγεται στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών – η παρουσία του κοινού να ήταν κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη, ο ελέφαντας που δέσποζε στην αίθουσα δεν ήταν άλλος από την πολύ μεγάλη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Δένδιας επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτησή του προς το κοινό αναδεικνύοντας το πλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τρέχουσας συγκυρίας, δηλαδή τη μεγάλη διάρκεια της κρίσης. «Ξέρετε ότι είχαμε φτάσει σε κακές στιγμές με την Τουρκία πολλές φορές, αλλά όχι για τόσο μακρά περίοδο. Ακόμη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν είχε γίνει η εισβολή στην Κύπρο και ο «Αττίλας 2» το 1974, μετά από 1,5 μήνα μιλούσε με τον Ετσεβίτ και τον Ντεμιρέλ. Το ’96, το ’87, σε όλες τις κρίσεις με την Τουρκία, μετά από μικρό χρονικό διάστημα μιλούσαμε μαζί τους. Αυτή τη φορά έχουμε 3,5 χρόνια διαρκή κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Επικεντρωμένος, όμως, και στη θετική ατζέντα, ο Νίκος Δένδιας στάθηκε ιδιαιτέρως στις εργώδεις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια προκειμένου αφενός ν’ αναβαθμιστεί η διεθνής θέση της χώρας, αφετέρου να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθύμισε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με τις οποίες όπως είπε «οι σχέσεις μας είναι καλύτερες παρά ποτέ». Στο πλαίσιο αυτό, η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, καθώς το λιμάνι της πόλης είναι πλέον ένας ενεργειακός και γεωστρατηγικός κόμβος όχι μόνο των Βαλκανίων, αλλά και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πέραν τούτων, αυτή τη στιγμή η αναλογία παροχής οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι 10-0 υπέρ της χώρας μας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι τις περασμένες δεκαετίες η Αθήνα αγωνιζόταν για μια αναλογία επιπέδου 10-7 υπέρ της γείτονος.

Σημαίνουσα θέση, ενδεχομένως και κορυφαία, στα επιτεύγματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών, διακρατεί η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία κι αυτό όχι απλώς και μόνο λόγω της προμήθειας των μαχητικών Ραφάλ ή των φρεγατών Μπελαρά. Στην ελληνογαλλική συμμαχία συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μία απ’ τις δύο χώρες δεχτεί επίθεση από τρίτο κράτος εντός της εδαφικής επικράτειάς της, ενώ πρέπει να σημειωθεί τόσο ότι η Γαλλία είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη, όσο και το γεγονός ότι το Παρίσι έχει έμπρακτα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Πρόεδρο Μακρόν να επανατοποθετεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναχώματα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού στην ευρύτερη περιοχή. «Εκτός από αυτό, έχουμε ανοίξει τους ορίζοντές μας, έχουμε αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα, έχουμε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, έχουμε μια σειρά σχέσεις που η χώρα δεν είχε ποτέ. Σχέσεις πέρα από τον ορίζοντα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Έτερος πυλώνας των στρατηγικών δράσεων της Αθήνας. ήταν η υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών για τη διευθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Αίγυπτο και την Ιταλία, αλλά και η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια. «Όταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδώσει στον ελληνικό λαό την εντολή που παρέλαβε, θα έχει μια μοναδική προνομία: να είναι η μόνη Κυβέρνηση μετά το 1947 που θα παραδώσει την Ελλάδα μεγαλύτερη από ό,τι την παρέλαβε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Υπουργού Εξωτερικών. Πλην αυτού, όμως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δια των δύο διακρατικών συμφωνιών αποδεικνύεται πως η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας, ως το μοναδικό δρόμο επίλυσης των διμερών διαφορών. Η Αθήνα στέλνει έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό συγκεκριμένους όρους κι όχι υπό το κράτος των απειλών και των τετελεσμένων που επιχειρεί να επιβάλει η Άγκυρα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...