660
Κατασκευαστικές εργασίες στο Ακουγιού της Μερσίνης | Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Δένδιας: Οχι άλλο Τσερνόμπιλ – η Τουρκία να συννενοηθεί για το Ακουγιού

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 13:37
Κατασκευαστικές εργασίες στο Ακουγιού της Μερσίνης
|Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Δένδιας: Οχι άλλο Τσερνόμπιλ – η Τουρκία να συννενοηθεί για το Ακουγιού

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 13:37

Την ανάγκη η Τουρκία να συνεννοηθεί με τις γειτονικές χώρες για το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο Τwitter, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.

«Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, είναι διαρκής υπόμνηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και σήμερα. Όπως έχω επισημάνει, η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί με τις γειτονικές χώρες για το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου», αναφέρει στο μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε απαντήσει κυνικά στις αιτιάσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή του Ακουγιού: «Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο», είχε δηλώσει ο τούρκος πρόεδροος λίγο μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε καν σκέψη αναστολής υλοποίησης του σχεδίου για τον πυρηνικό σταθμό.

Η κατασκευή του εργοστασίου άρχισε το 2018 από τη ρωσική Rosatom  και τα  εγκαίνια έγιναν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εξ αποστάσεως, από την Αγκυρα. Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να λειτουργήσει το 2023.  Τα θεμέλια για τον δεύτερο αντιδραστήρα μπήκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Η Αγκυρα  επιμένει ότι το έργο είναι απόλυτα ασφαλές. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στον Independent ότι το Ακουγιού έχει επιθεωρηθεί από ανεξάρτητες υπηρεσίες για θέματα ασφαλείας, όπως πχ σεισμοί. «Ακολουθούμε όλα τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας», διαβεβαίωσε, ωστόσο πολλοί επικριτές του έργου έχουν αντίθετη άποψη.

Η Ενωση Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων υποστήριξε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί ρωγμές στην κατασκευή. «Βρήκαμε ότι αυτές οφείλονται σε μία τρομακτική έλλειψη επιθεώρησης», δήλωσε ο Ερκάν Ντεμίρ από την Ενωση, σε τουρκική εφημερίδα.

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της σειράς του HBO για το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, τούρκος πολιτικός της αντιπολίτευσης ξεκίνησε εκστρατεία με σύνθημα «Μην αφήσετε τη Μερσίνη να γίνει Τσερνόμπιλ», αναφερόμενος στην τουρκική πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ.

Για το καθεστώς Ερνοτγάν όμως,  το πυρηνικό εργοστάσιο είναι απαραίτητο για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι Ρώσοι αποδίδουν τις επικρίσεις για το  θέμα της κατασκευής του σε «συνωμοσία δυνάμεων φιλικών προς την Ευρώπη και τη Δύση, που δεν θέλουν να δουν την επιτυχία ενός τεράστιου ρωσικού έργου στην Τουρκία».

Σε ερώτηση που είχε κατατεθεί προς ετών στην Κομισιόν για το θεμα του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, γινόταν αναφορά στη δήλωση παραιτηθέντος διευθυντή του σταθμού σύμφωνα με την οποία, η συγκεκριμένη κατασκευή είναι άκρως επικίνδυνη, γιατί πρόκειται για ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, όπου, σύμφωνα με τα γεωλογικά στοιχεία, δεν επιτρέπεται να κατασκευαστεί πυρηνικός σταθμός.

Απαντώντας, η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν μπορεί να λάβει θέση σχετικά με την καταλληλότητα περιοχών για κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, αναμένεται να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο της ΕΕ για την πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της τροποποιηθείσας οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια η οποία απαιτεί οι πυρηνικές εγκαταστάσεις να σχεδιάζονται, να χωροθετούνται, να κατασκευάζονται, να τίθενται σε λειτουργία και να λειτουργούν κατά τρόπο ώστε να προλαμβάνονται τα ατυχήματα και, σε περίπτωση ατυχήματος, να μετριάζονται οι επιπτώσεις του.

Η Επιτροπή -κατέληγε η απάντηση της Κομισιόν- στις συνεδριάσεις της με την Τουρκία, υπογραμμίζει την ανάγκη ενός νόμου-πλαισίου για τα πυρηνικά, που να κατοχυρώνει υψηλό επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας με βάση τα πρότυπα της ΕΕ. Επίσης, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το κεκτημένο στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και περιοδικά το επανεξετάζει στις συνεδριάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης και σε άλλες συνεδριάσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Το 2017, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζήτησε από την Αγκυρα να μην προχωρήσει  στην κατασκευή του έργου, να υπογράψει την Συνθήκη της EIA (Environmental Impact Assessment), «που υποχρεώνει τις πλευρές να ενημερώνουν η μια την άλλη και να προβαίνουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους, όταν πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές και δυσάρεστες διασυνοριακές επιδράσεις στο περιβάλλον» και να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Τουρκία προφανώς αγνόησε τις συστάσεις, καθώς η κούρσα για την πυρηνική ενέργεια στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο φόρτε της και τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι μεγάλα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...