787
Ο Νίκος Δένδιας εστίασε στη σημασία της οικονομικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Δένδιας: Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες για τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία της

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 14:24
Ο Νίκος Δένδιας εστίασε στη σημασία της οικονομικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Δένδιας: Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες για τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία της

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 14:24

«Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο και στο Capital.gr.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, «υπάρχει όντως έξαρση της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον σε λεκτικό επίπεδο δεν τηρεί καν τα προσχήματα και θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών, με εξωφρενικές αιτιάσεις, πέραν κάθε έννοιας λογικής και βεβαίως της διεθνούς νομιμότητας».

Και υπογραμμίζει ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση. Εξίσου, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα επιθυμεί τον εποικοδομητικό διάλογο και την προώθηση μιας «θετικής ατζέντας», πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών που εγείρει η Τουρκία, τονίζει: «Για την ελληνική κυβέρνηση τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: η χώρα μας έχει απόλυτο δικαίωμα αυτοάμυνας. Αυτό προβλέπεται από τον Χάρτη του ΟΗΕ. Η κατάσταση αυτή έγινε ακόμα πιο επιτακτική μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και, κατά συνέπεια, η αμυντική θωράκιση των νησιών αποτελεί απόλυτο και νόμιμο δικαίωμα της χώρας».

Υπενθυμίζει δε ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει τις μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, μέσω επιστολής της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντάς τες «παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, νομικά και ιστορικά λανθασμένες».

Επίσης, παρατηρεί πως «η Ελλάδα εργάζεται αδιάκοπα για τη δημιουργία νέων σχημάτων συνεργασίας και αναδεικνύεται σε περιφερειακό πόλο σταθερότητας, τη στιγμή που η Τουρκία, παρά τη δική μας αντίθετη επιθυμία, συμπεριφέρεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης».

Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας αναφέρεται στον τομέα της ενέργειας και επισημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο και κατέχει σημαντικό ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Ειδική αναφορά κάνει στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η εν λόγω Συμφωνία που αφορά την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εφαρμόζει στην πράξη τη Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα εδραιώνει τη σημαίνουσα γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει αγαστή τη συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και υπογραμμίζει την αμερικανική στήριξη στη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τη δημιουργία διασυνδετήριων αγωγών με τις χώρες στα βόρεια σύνορα μας, καθώς και τον «Euro-Asia Interconnector» που προβλέπει την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Αναφορικά με τον αγωγό East Med ξεκαθαρίζει πως «το ζήτημα δεν είναι γεωπολιτικό, αλλά καθαρά οικονομικής βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής αντίληψης».

Αναφερόμενος στην όξυνση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας ο υπουργός Εξωτερικών παρατηρεί ότι «εγκυμονεί κινδύνους ανάφλεξης στην Ευρώπη» και σημειώνει ότι παρά τις συνομιλίες, τα πράγματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

«Το όλο σκηνικό μπορεί να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να κλονίσει το ευρύτερο πλαίσιο ασφαλείας στην περιοχή, σε μια περίοδο, μάλιστα, που αντιμετωπίζουμε, όλες οι χώρες, το φάσμα της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης δύο και πλέον ετών», αναφέρει και προσθέτει:

«Πρέπει να αποκλιμακωθεί άμεσα η κατάσταση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας βάσει των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου».

Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζει πως «η Ρωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας» και γι’ αυτό η Ελλάδα έχει υπογραμμίσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί.

Ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ λειτουργεί πάντα στο πλαίσιο των δεδομένων αρχών και αξιών, «ωστόσο, διατηρεί διαχρονικούς και πολυεπίπεδους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία».

Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας εστιάζει στη σημασία της οικονομικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «έχει ήδη επιτευχθεί σημαντικό έργο με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων σε τομείς όπως η “πράσινη” οικονομία, η ενέργεια και η τεχνολογική καινοτομία».

Τέλος, κάνει λόγο για στρατηγική επιλογή στο άνοιγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας στην υποσαχάρια Αφρική.

Μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Ρουάντα, Γκαμπόν, Γκάνα, Νιγηρία και Αγκόλα, ανακοινώνει ότι σε λίγες εβδομάδες θα μεταβεί στην Σενεγάλη για τα εγκαίνια της εκεί Πρεσβείας μας, καθώς και στην Γκάμπια και το Πράσινο Ακρωτήριο, κράτη τα οποία δεν είχε επισκεφθεί ποτέ στο παρελθόν Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Οι επισκέψεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διεθνών επαφών της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη και την υποψηφιότητά μας για μια μη-μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

«Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε το αποτύπωμα και την επιρροή μας, βασιζόμενοι στην ισχυρή παρουσία της ελληνικής ομογένειας με ιστορικές κοινότητες αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποικιακό παρελθόν. Παράλληλα ως κράτος-μέλος της ΕΕ μπορούμε να ενεργήσουμε ως γέφυρα με την Ευρώπη και να συμβάλλουμε στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ –Αφρικής», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...