403
Ο Νίκος Δένδιας και ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια | ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δένδιας: Με μάσκα του ΠΑΟ υποδέχθηκε τη στήριξη της ισπανίδας ομολόγου του

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 16:38
Ο Νίκος Δένδιας και ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια
|ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δένδιας: Με μάσκα του ΠΑΟ υποδέχθηκε τη στήριξη της ισπανίδας ομολόγου του

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 16:38

Συνάντηση που έμελλε να περιστραφεί γύρω από σειρά κρίσιμων θεμάτων (πανδημία κορονοϊού, Αγία Σοφία, Ανατολική Μεσόγειος κ.ά.) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην Αθήνα, με την ομόλογό του από την Ισπανία, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας βρέθηκε στη χώρα μας προερχόμενη από την Τουρκία, όπου είχε μία ημέρα νωρίτερα επαφές με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οταν ερωτήθηκε σχετικά με την ελληνοτουρκική αλλά και την ευρύτερη ένταση στη Μεσόγειο, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι κατά την παραμονή της στην Αγκυρα είδε «μια επιθυμία για διάλογο από την πλευρά της Τουρκίας».

Η ίδια συνέχισε, ωστόσο, διευκρινίζοντας ότι «μένει πια η όποια επιθυμία να αρχίσει να γίνεται και πράξη».

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο, αλλά όχι υπό το κράτος απειλών και απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν περί αποκλιμάκωσης, προσωρινής ακινητοποίησης του «Ορούτς Ρέις» και επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου, δηλώσεις τις οποίες ο ίδιος καλωσόρισε ως «θετική εξέλιξη», διατηρώντας ωστόσο και επιφυλάξεις.

«Η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες», διευκρίνισε ο υπουργός, θέτοντας έτσι και το μόνο αποδεκτό πλαίσιο ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Η επιλογή των κυρώσεων πρέπει να υπάρχει στο ευρωπαϊκό τραπέζι, με την ελπίδα να μη χρησιμοποιηθεί», συνέχισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει σαφή εικόνα των ορίων της και να αφήσει πίσω τις νεο-οθωμανικές σπάθες».

Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη μετατροπή της βορειοαφρικανικής χώρας σε failed state θα ήταν ένα «τεράστιο πρόβλημα» στο μαλακό υπογάστριο της ΕΕ και ότι, ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε όλοι έμπρακτα την επιχείρηση Ειρήνη ενάντια στις συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων.

Την ανάγκη σταθερότητας στη Μεσόγειο υπογράμμισε ως «υψίστης σημασίας» θέμα και η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, εκφράζοντας παράλληλα την «πλήρη στήριξή» της προς την Ελλάδα.

Η κυρία Λάγια αναφέρθηκε, ωστόσο, και στο θέμα της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι θα πρέπει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο, να συνεχίσει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στα παραλειπόμενα της συνάντησης ήταν αξιοσημείωτο ότι ο Νίκος Δένδιας επέδειξε τα φίλαθλα «αισθήματά» του για τους Πράσινους, καθώς υποδέχθηκε την ισπανίδα ομόλογό του φορώντας μια μάσκα του Παναθηναϊκού!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...