218
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Mega |

Δένδιας: Η ένταση δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 21:25
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Mega
|

Δένδιας: Η ένταση δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 21:25

Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο Νίκος Δένδιας.

Με φόντο την κινητικότητα του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι «φανταστικών διαφορών».

Επιπλέον, απάντησε και για την πορεία των συνομιλιών με την Αίγυπτο αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υποστηρίζοντας μεν πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».

Κληθείς να σχολιάσει την ρητορική το τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τις δυνητικές του κινήσεις στο εξής, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως ο Ερντογάν «έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Με αυτά τα δεδομένα, ο ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο η Αθήνα να αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει γεώτρηση σε ελληνικά ύδατα, με τον ίδιο να παραπέμπει στη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της εθνικής κυριαρχίας για κάθε ελληνική κυβέρνηση.

«Όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υπάρχει καμιά υποχωρητικότητα. Δεν είναι απειλή, είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα» κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...