416
Ο Νίκος Δένδιας στην ολομέλεια της Βουλής | IntimeNews

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει «σκυλί του Παβλόφ» της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 17:39
Ο Νίκος Δένδιας στην ολομέλεια της Βουλής
|IntimeNews

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει «σκυλί του Παβλόφ» της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 17:39

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί από τους τακτικισμούς της Αγκυρας, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Η χώρα μας έχει αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα αντανακλαστικά του σκυλιού του Παβλόφ. Η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει. Οχι όταν και όπως επιθυμεί η Τουρκία, ειδικά όταν το κάνει για τόσο προφανείς λόγους ακόμα και για μαθητή Δημοτικού», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή του γιατί σε αντίθεση –όπως είπε– με το παρελθόν, το σύνολο του πολιτικού κόσμου ανέγνωσε με τον ίδιο τρόπο τον ευκρινή και προκλητικό τουρκικό σχεδιασμό.

Ο κ. Δένδιας έκανε γνωστό ότι είχε επικοινωνία με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, ενώ το μεσημέρι είχε επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια μίλησε για τον νέο οργανισμό του υπουργείου του: «Ερχομαι στους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου. Αυτό το σχέδιο νόμου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το θεωρεί σημαντική μεταρρύθμιση και απαραίτητο εκσυγχρονισμό του υπουργείου. Ενσωματώνει την οικονομική διπλωματία και τη δημόσια διπλωματία, στη δομή του υπουργείου και επίσης ενσωματώνει τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στη δομή του Υπουργείου.

Ακουσα πάρα πολλά στην αίθουσα από ορισμένους συναδέλφους και στην Επιτροπή περί μη μεταρρύθμισης, περί μη ανοίγματος στο μέλλον, περί μη οράματος και δεν είδα να κατατίθεται οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση.

Ακουσα ορισμένους γενικόλογους αφορισμούς, έχω υπάρξει πλέον πολλά χρόνια βουλευτής, αρκετά χρόνια κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην αντιπολίτευση, γνωρίζω τους περίπου στερεότυπους αφορισμούς που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση όταν υπάρχει μια γενική πολιτική περίοδος όξυνσης και θα ήθελε να εντείνει, δεν άκουσα κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως γιατί εδώ πρέπει να είμαι σαφής τις προτάσεις του τις βρήκα κατατεθειμένες στη θεσμική γνώμη του Υπουργείου και τις χρησιμοποίησε.

Αρα δεν απευθύνω στην αξιωματική αντιπολίτευση το ερώτημα, όμως το απευθύνω στα υπόλοιπα κόμματα. Εάν έχουν πραγματικά απαντήσεις σε μελλοντικές προκλήσεις, γιατί δεν μας τις καταθέτουν εδώ; Εστω και ως σκέψεις για να κατανοήσουμε περί τίνος πρόκειται και τι σκέφτονται και πιθανό να τις υιοθετήσουμε.

Ακουσα επίσης ένα σχολιασμό πάλι για το μεγάλο μέγεθος του νομοθετήματος. Δεν έχω ξανακούσει ποτέ ειλικρινά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι προοδευτική τοποθέτηση είναι η υιοθέτηση των Προεδρικών Διαταγμάτων και μη προοδευτική τοποθέτηση είναι η εισαγωγή νομού στη Βουλή. Πρώτη φορά το ακούω αυτό το πράγμα, δεν μου έχει ξανατύχει.

Αντιθέτως έχω πολλάκις κάνει και εγώ ο ίδιος κριτική σε υπουργούς διότι αντί να φέρουν τις διατάξεις στο Κοινοβούλιο, επιλέγουν την οδό του Προεδρικού Διατάγματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...