680
Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας οδηγήσει στον τρόπο της αντίδρασης που βολεύει τους δικούς της σχεδιασμούς, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών | ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας για Εβρο: Η αντιπολίτευση εγκλωβίζεται σε fake news και ακροδεξιά ρητορική

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 13:29
Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας οδηγήσει στον τρόπο της αντίδρασης που βολεύει τους δικούς της σχεδιασμούς, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών
|ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας για Εβρο: Η αντιπολίτευση εγκλωβίζεται σε fake news και ακροδεξιά ρητορική

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 13:29

Ακριτη και επικίνδυνη υιοθέτηση fake news και υβριστικών σεναρίων για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha για το θέμα που δημιουργήθηκε στον Εβρο.

«Το πολιτικό σύστημα της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, εγκλωβίζονται «στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου» και «στη μάχη των επιγόνων της Χρυσής Αυγής».

«Εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να ρωτάει την κυβέρνηση εάν και κατά πόσον ο ελληνικός στρατός απεχώρησε εν όψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Η ερώτηση είναι προσβλητική και το μόνο που σώζει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ερωτηματικό στο τέλος», συμπλήρωσε σε δηκτικό ύφος ο υπουργός Εξωτερικών και χαρακτήρισε υβριστικό τον έμμεσο ισχυρισμό ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας θα εγκατέλειπαν το ελληνικό έδαφος στη θέα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Στον Εβρο, ξεκαθάρισε ο υπουργός, δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του ορίου των συνόρων. «Η κατάσταση στον Εβρο ορίζεται από Σύμφωνα μη αμφισβητούμενα, τη συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και το Πρωτόκολλο το 1926».

«Η κοίτη του ποταμού αλλάζει, όχι το όριο της Ελλάδος στην περιοχή, τα σύνορα είναι δεδομένα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και ότιδήποτε άλλο, πρόσθεσε, αποτελεί εξυπηρέτηση τουρκικών απόψεων.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι υπήρξε τουρκική διακοίνωση, η οποία ζήτησε από την Ελλάδα να επιδώσει τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και να μην κάνει καμία ενέργεια πριν συνεννοηθεί με την τουρκική πλευρά, κάτι το οποίο απορρίφθηκε.

«Τους είπαμε ότι ο φράχτης φτιάχνεται επί του ελληνικού εδάφους και δεν έχουμε καμία πρόθεση να τους δώσουμε καμία συντεταγμένη» και επειδή παρατηρήθηκε κινητικότητα, εξήγησε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα επέδωσε και δεύτερη διακοίνωση στους Τούρκους για να σταματήσουν την οποιαδήποτε ενέργεια – κίνηση στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η κατασκευή γίνεται επί ελληνικού εδάφους.

Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός των Εξωτερικών, οι Τούρκοι μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντήσει στο δεύτερο διάβημα, ενώ πλέον δεν προκύπτει κινητικότητα στην περιοχή.

«Υπάρχει μια κλιμάκωση και η κλιμάκωση αυτή, αν καταστεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Δική μας υποχρέωση είναι να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να διεξάγει το παιχνίδι της με τον τρόπο που αυτή θέλει», τόνισε συνολικά για τη συμπεριφορά της γείτονος τον τελευταίο καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε –προς πάσα κατεύθυνση– ο κ. Δένδιας, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί το εθνικό συμφέρον». «Οταν χρειάστηκε να είναι κάθετη και απόλυτη, όπως στον Εβρο κατά την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, υπήρξε κάθετη και απόλυτη. Αυτό όμως», ξεκαθάρισε, «δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε όμως στην Τουρκία να μας οδηγήσει στον τρόπο της αντίδρασης που βολεύει τους δικούς της σχεδιασμούς».

«Η Ελλάδα τείνει χείρα συνεργασίας σε όλους, αλλά αν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί σε Ανατολική Μεσόγειο που της ανήκει και σε Κεντρική Μεσόγειο που της ανήκει, είναι απολύτως γελασμένη», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός στον εξ Ανατολής γείτονα.

Αναφερόμενος εξάλλου στην κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί αντεπίθεσης των δυνάμεων Σαράζ –πάντα με την τουρκική βοήθεια– στη Δυτική Λιβύη, σε περιοχές κοντά στην Τρίπολη και επανάκτηση ενός σημαντικού αεροδρομίου, ωστόσο, όπως είπε, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ συνεχίζουν και ελέγχουν απολύτως την Ανατολική Λιβύη.

Επικαλέστηκε μάλιστα πληροφόρηση ότι στην Ανατολική Λιβύη έχουν προσγειωθεί ρωσικά αεροσκάφη.

«Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά ευμετάβλητη. Η Ελλάδα και στη Λιβύη μένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των δικών της συμφερόντων στις θαλάσσιες περιοχές που συμπίπτουν απολύτως με το διεθνές Δίκαιο», σχολίασε για τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο υπουγός Εξωτερικών, «έχει γίνει συζητητής σε ένα παιχνίδι που ήταν τελείως απούσα» και ενδεικτικά ανέφερε τις τηλεδιασκέψεις που είχε με τον αμερικανό πρεσβευτή στη Λιβύη και με τον πρόεδρο της Βουλής της χώρας.

«Το ίδιο συμβαίνει και στη Συρία. Ξεκινάμε διαδικασία ανοίγματος της πρεσβείας και στείλαμε ειδικό απεσταλμένο και συζητάμε και με τους Γάλλους και με τους Αμερικανούς. Υποχρέωση της Ελλάδος είναι να είναι παρούσα», τόνισε ο κ. Δένδιας, γι’ αυτό και «πρέπει να επανέλθει στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως και πρέπει να επανέλθει στα Βαλκάνια».

«Η δε πενταμερής με την Αίγυπτο και τα Εμιράτα», τόνισε, «είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία, διότι διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών μας και τον κύκλο των κρατών που βλέπουν με τον ίδιο τρόπο την τουρκική παραβατικότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...