643
Οι υπουργοί Εξωτερικών κατά τις δηλώσεις: από αριστερά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης της Κύπρου, ο Νίκος Δένδιας της Ελλάδας, ο Γκάμπι Ασκενάζι του Ισραήλ και ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών των Εμιράτων | Iakovos Hatzistavrou/Pool via REUTERS

Δένδιας: Επίλυση διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 21:12
Οι υπουργοί Εξωτερικών κατά τις δηλώσεις: από αριστερά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης της Κύπρου, ο Νίκος Δένδιας της Ελλάδας, ο Γκάμπι Ασκενάζι του Ισραήλ και ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών των Εμιράτων
|Iakovos Hatzistavrou/Pool via REUTERS

Δένδιας: Επίλυση διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 21:12

Τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η ευρύτερη περιοχή κατέδειξε η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τόνισε ο οικοδεσπότης της συνάντησης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κύπριος υπουργός έκανε λόγο για ένα κοινό όραμα για μια περιοχή σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης, μέσω της συνεργασίας.

Στη συνάντηση, που έγινε την Παρασκευή στην Πάφο, έλαβαν μέρος, εκτός του κ. Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς.

«Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δένδιας.

Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στους τρόπους περαιτέρω συνεργασίας που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με αρχή αυτόν της ενέργειας. «Υπογραμμίσαμε τη σημασία του αγωγού East Med και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν ακόμη θέματα ψηφιακής πολιτικής, τουρισμού, άμυνας, καθώς και προετοιμασίας για την μετά την πανδημία εποχή.

«Όπως έχω πει επανειλημμένα, τα σχέδια συνεργασιών μας είναι ανοικτά προς όλους, με δεδομένο ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες που μόλις ανέδειξα», τόνισε.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος την Κυριακή θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για συνομιλίες, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, που επίσης τέθηκαν επί τάπητος. «Εν όψει της διεξαγωγής των εκλογών, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους. Κι αυτή είναι μια θέση που όλοι μας υποστηρίζουμε», ανέφερε εκφράζοντας την αντίθεσή του με οποιοδήποτε στοιχείο αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.

«Υπάρχει και θετική ατζέντα»

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή του επίσκεψη του στην Aγκυρα και τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Επανέλαβα ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις, που άλλωστε δηλώθηκε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου που ίσως πολλοί από εσάς είδατε. Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω τη δέσμευση της κυβέρνησης, τη οποίας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αναζήτηση θετικής ατζέντας στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, με έναρξη από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Aγκυρα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε μια σειρά προτάσεων σε αυτό το πλαίσιο, όπως έπραξε και η τουρκική πλευρά».

Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Ευχαρίστησε, τέλος, τους συναδέλφους του για τις παραγωγικές συνομιλίες και ειδικότερα τον κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, φιλοξενία στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι όλοι συμφώνησαν «ότι η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό, βιώσιμο κυρίαρχο κράτος, χωρίς ξένη παρέμβαση και αναχρονιστικά συστήματα που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

Η συνεργασία είναι ανοικτή και για άλλες χώρες της περιοχής, επισημάνθηκε από τους υπουργούς.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, στο Αφγανιστάν, ο τομέας της ενέργειας, η πολιτική προστασία, ιατρική, εκπαίδευση.

Συναντήσεις

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των ΗΑΕ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της τετραμερούς συνάντησης.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον ισραηλινό ομόλογό του βρέθηκαν οι ισχυροί δεσμοί και οι άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον αξιωματούχο του Αμπου Ντάμπι, συζητήθηκαν θέματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...