213
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αριστερά, με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Εβαρίστ Μπαρτόλο | Nick Paleologos / SOOC

Δένδιας: Δεν νοείται διάλογος με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 14:43
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αριστερά, με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Εβαρίστ Μπαρτόλο
|Nick Paleologos / SOOC

Δένδιας: Δεν νοείται διάλογος με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 14:43

Η Ελλάδα είναι χώρα πάντοτε έτοιμη για διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δένδιας είπε ότι «η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, που απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, ενώ επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η έκδοση-ανανέωση Νavtex».

Πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα «προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, πρωτοφανείς ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο Μεταναστευτικό».

Οπως επισήμανε ο έλληνας υπουργός, «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο, αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «διάλογος με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών δεν νοείται. Η Ελλάδα δεν απειλεί, δεν εκβιάζει, επίσης δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται».

«Συζητάμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των προκλητικών και παράνομων ενεργειών ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε ακόμη ο κ. Δένδιας.

Μετά τις συνομιλίες υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...