443
Φωτογραφία από τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στο Γερεβάν | Υπουργείο Εξωτερικών

Δένδιας από το Γερεβάν: Η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι τα λόγια της

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 14:50
Φωτογραφία από τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στο Γερεβάν
|Υπουργείο Εξωτερικών

Δένδιας από το Γερεβάν: Η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι τα λόγια της

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 14:50

Η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Γερεβάν με τον αρμένιο ομόλογό του, Ζόραμπ Μνατσακανιάν (μαζί στη φωτογραφία κάτω).

«Η θέση μας ήταν σαφής από την αρχή. Ήμασταν πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με καλή πίστη βάσει του διεθνούς δικαίου και της αρχων καλής γειτονίας. Ωστόσο, αντί για πρόσκληση σε συνομιλίες, κάτι το οποίο παρεμπιπτόντως είχε συμφωνηθεί, αντιμετωπίζουμε και πάλι μια επανάληψη των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι εντάσεις στην περιοχή, στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή: την Τουρκία, η οποία επιμένει να αγνοεί τις εκκλησεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη τήρησης της κατάπαυσης του πυρός και εξεύρεσης λύσης μέσω της διπλωματικής οδού, με την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τη μεσολάβηση της ομάδας του Μινσκ στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Η παρέμβαση της Αγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική και έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες διεθνώς», είπε ο κ. Δένδιας για να προσθέσει πως «είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν και συντηρούν τις εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η Ελλάδα, υπενθύμισε, ζήτησε την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, σημείωσε την ανάγκη να γίνει προσπάθεια για ειρηνική λύση υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, ενώ παρότρυνε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει έκκληση για την παύση των παρεμβάσεων εξωτερικών παραγόντων.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε εξάλλου για μία ακόμη φορά, τους αβάσιμους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του ελληνικού κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Μπακού για διαβουλεύσεις. «Εχω υπογραμμίσει προσωπικά», ανέφερε, «ότι δεν θα υπάρχει ανοχή σε προσβολές, ψεύδη και κατασκευασμένες ειδήσεις που φαίνεται δυστυχώς να έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες άλλων γειτονικών χωρών».

Στη συνάντηση με τον αρμένιο ομόλογό του, συζητήθηκε επίσης ο θέμα της Κύπρου με τη συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, καθώς και το άνοιγμα μέρους του παράκτιου μετώπου των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η τριμερής σχέση μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αρμενίας, που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και χαρακτήρισε εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Αρμενίας, η οποίες όπως είπε, βασίζονται σε στέρεους ιστορικούς δεσμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...