622
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative» | Τwitter/Nikos Dendias

Ο Δένδιας στην Τρίπολη: Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της Τουρκίας η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 18:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/10/2021 22:34
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative»
|Τwitter/Nikos Dendias

Ο Δένδιας στην Τρίπολη: Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της Τουρκίας η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 18:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/10/2021 22:34

Το μήνυμα πως η Ελλάδα σήμερα, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη, μετέφερε με δήλωσή του από την πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας, Τρίπολη, μετά το πέρας της υπουργικής Συνόδου «Libya Stabilization Initiative», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε μία ακόμη αιχμή προς την Αγκυρα, μάλιστα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προσέθεσε ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε αυτήν τη διαδικασία για να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία.

«Να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία να βελτιώνει την καθημερινότητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα» εξήγησε, για τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως γι’ αυτό υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει απαραίτητες ενέργειες.

«Πρώτον, τη διενέργεια εκλογών, ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη» είπε.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως υπάρχει μπροστά μας ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά σήμερα έγινε ένα βήμα.

Ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative», προσκεκλημένος από τη λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μάνγκους. Τον υπουργό Εξωτερικών συνόδευσε στην επίσκεψή του στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Η εν λόγω Σύνοδος ήταν λιβυκή πρωτοβουλία και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν κυρίως γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης

Με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα της Λιβύης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μου στην Τρίπολη, συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Εστιάσαμε στη διμερή οικονομική συνεργασία και τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ τέθηκε το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης», ανέφερε μέσω ανάρτησής του στα social media ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε τον δήμο Αμπουσλιέμ, όπου του ετοίμασαν μια «συγκινητική υποδοχή», όπως έγραψε στο Twitter.

«Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την ανοικοδόμηση της χώρας, χρηματοδοτώντας την ανακατασκευή του Σταδίου του δήμου στο πλαίσιο προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες “Sport for Peace”», συνέχισε στην ανάρτησή του.

Επίσης, ο κ. Δένδιας είχε επαφές με τον γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γιτ, και την αμερικανίδα εκτελούσα χρέη βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδια για την Εγγύς Ανατολή, Γιαέλ Λέμπερτ.

«Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου A.A.Gheit και την Αμερικανίδα εκτελούσα χρέη βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδια για Εγγύς Ανατολή, Y. Lempert» γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...