722
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη | Twitter/GreeceMFA

Δένδιας από την Κύπρο: Λάβαμε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για την τουρκική προκλητικότητα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 08:55
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη
|Twitter/GreeceMFA

Δένδιας από την Κύπρο: Λάβαμε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για την τουρκική προκλητικότητα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 08:55

Η Τουρκία είναι ένας «ταραξίας περιχαρακωμένος στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών», τόνισε από τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην Τουρκία και στις παράνομες δραστηριότητές της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε πως «η Κύπρος δεν είναι μόνη».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επισήμανε πως «η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει τη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί».

Ο κ. Δένδιας έγινε στη συνέχεια δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο, και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δυο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον ομόλογό του, αλλά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο υπουργείων που ακολούθησαν.

Το πρώτο ήταν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και πώς μέσα από κοινές δράσεις σε πολιτικό, διπλωματικό, και νομικό επίπεδο αντιμετωπίζονται. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν ληφθεί κάποιες πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις των οποίων ήδη έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση», επισήμανε.  Είπε ακόμη πως είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις συζητήσεις του κ. Δένδια με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μαικ Πομπέο που είχε βρεθεί στην Ελλάδα.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν πώς μέσα από την ξεκάθαρη πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών συντονίζονται οι προσπάθειες της Λευκωσίας και της Αθήνας, έτσι ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, με δεδομένο ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις έκνομες ενέργειες.

Οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. «Συζητήσαμε σε μία συγκυρία, κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται», είπε.

Πρόσθεσε πως «οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το διεθνές δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει διεξοδικά Μάικ Πομπέο, ο οποίος, όπως σημείωσε, «έστειλε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα» και  «συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, τόνισε ότι  οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή».

Ο έλληνας υπουργός ανέφερε πως «αντίστοιχα τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι «η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί και ανήκει στον 19ο αιώνα», για να προσθέσει πως «η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών».

«Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου», τόνισε.

 Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

Ο κ. Δένδιας είπε ακόμη πως επισκέπτεται τη Λευκωσία «προκειμένου να συντονίσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, από κοινού, τα επόμενα βήματά μας», σημειώνοντας πως «την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης».

«Αλλωστε, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Η Κύπρος δεν είναι μόνη», υπογράμμισε.

Επισήμανε παράλληλα πως συζήτησαν με τον ομόλογό του για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Προοπτική, πρόσθεσε, «που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο».

«Η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί», τόνισε ο κ. Δένδιας, και επεσήμανε πως «όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εδώ, τη Λευκωσία, η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένουν το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των ΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας είπε πως «όλα αυτά θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...