902
Ο Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα | Twitter

Δένδιας από τη Σόφια: Παράνομη η συμπεριφορά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 18:51
Ο Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα
|Twitter

Δένδιας από τη Σόφια: Παράνομη η συμπεριφορά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 18:51

Επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μπόικο Μπορίσοφ και την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον βούλγαρο πρωθυπουργό και τη βουλγάρα ομόλογό του, τέθηκε η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Ενημέρωσα την υπουργό σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου», τόνισε ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τη βουλγάρα ομόλογό του.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Βουλγαρίας να γίνει μέλος της Ευρωζώνης και της Ζώνης Σένγκεν.

«Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Δένδιας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», συμπλήρωσε.

«Ελλάδα-Βουλγαρία ενισχύουν τη στρατηγική σχέση τους»

Τη βούληση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία τους σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο και να θέσουν τις βάσεις για “μια ακόμη περισσότερο ουσιαστική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία”, με ευκαιρία μάλιστα, το επόμενο έτος, της επετείου 140 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά την συνάντησή τους στη Σόφια.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία του “μείζονα ρόλου” που διαδραματίζουν οι δύο χώρες, ως “στενοί εταίροι και σύμμαχοι”, “υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας” καταβάλλοντας “κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών επισημαίνοντας ότι “η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία”. “Ενθαρρύνουμε πάντα τις ελληνικές επενδύσεις στη φίλη χώρα σας, ενώ ταυτοχρόνως, προσκαλούμε τους Βούλγαρους εν δυνάμει επενδυτές στην Ελλάδα” συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Δένδιας (δεξιά), στη συνάντησή του με τον Μπόικο Μπορίσοφ (απέναντί του) και την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (αριστερά, με τα γυαλιά)

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από ένα ευρύ φάσμα διμερών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών ζητημάτων. Συζήτησαν, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, θέματα που άπτονται των διαφόρων πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών “η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία μας”.

Παράλληλα συζητήθηκαν ζητήματα της ΕΕ, όπως οι ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο, όπως και τα ενεργειακά θέματα.

Σε αυτό το θέμα ο κ. Δένδιας επανέλαβε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης “για ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου (Gas Interconnector Greece – Bulgaria (IGB))”.

Από την πλευρά της η βουλγάρα ΥΠΕΞ ανέδειξε τη σημασία του “στρατηγικού χαρακτήρα” των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας ως “απόδειξη του ότι στην περιοχή μας οι σχέσεις μπορούν να αποτελούν μια στρατηγική, κοντινή και φιλική συνεργασία γεμάτη εμπιστοσύνη”. Ανέπτυξε δε τις κοινές θέσεις τόσο όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την πολιτική συνοχής. Για το Μεταναστευτικό τάχθηκε υπέρ μίας κοινής λύσης καταμερισμού των ευθυνών, φύλαξης των συνόρων και αλληλεγγύης, καθώς επίσης και υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

“Η Βουλγαρία δεν θα ξεχάσει την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση” τόνισε η βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών κάνοντας μνεία και στο διμερές εμπόριο το οποίο, όπως είπε, παρουσιάζει άνοδο κάθε χρόνο- το 2018 διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα εξέφρασε τη βούληση συνεργασίας της Βουλγαρίας με τη χώρα μας στο σημαντικό έργο διασύνδεσης αερίου, το σχέδιο του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος εξήρε την σημασία της επιτάχυνσης της υλοποίησης του έργου του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη Βουλγαρία.

“Με την Ελλάδα είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Το τετραμερές σχήμα συνεργασίας Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας λειτουργεί πολύ καλά, ειδικά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των σχεδίων του κλάδου των υποδομών” δήλωσε.  Τόνισε δε ότι “οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι άριστες και υπάρχει η επιθυμία να συνεχιστούν να ενθαρρύνονται σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος”.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σόφια είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου με τους οποίους συζήτησε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τους έλληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία. Από πλευράς του ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης και τον διευρυμένο ρόλο που αποκτά το υπουργείο Εξωτερικών στην προώθηση της εξωστρέφειας και στην προσέλκυση επενδύσεων, τονίζοντας ότι η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...