519
Ο Νίκος Δένδιας ξεπροβοδίζει τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στα σκαλιά του υπουργείου Εξωτερικών. «Ελέχθησαν καθαρά και σταράτα πράγματα από τον Πομπέο, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ όσα μας είπε», δήλωσε στη συνέντευξή του την Τετάρτη | INTIMEnews

Δένδιας: Ανοησία η πολιτική των κανονιοφόρων

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 11:48
Ο Νίκος Δένδιας ξεπροβοδίζει τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στα σκαλιά του υπουργείου Εξωτερικών. «Ελέχθησαν καθαρά και σταράτα πράγματα από τον Πομπέο, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ όσα μας είπε», δήλωσε στη συνέντευξή του την Τετάρτη
|INTIMEnews

Δένδιας: Ανοησία η πολιτική των κανονιοφόρων

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 11:48

Με την εισβολή της Τουρκίας στην AOZ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πλήρη εξέλιξη (σ.σ. αστείο να κηρυχθεί επισήμως εισβολή όταν και αν κατέβει το τρυπάνι του «Γιαβούζ»), την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ρόλο θεατή για την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας κράτους – μέλους της και την προειδοποίηση Πομπέο φρέσκια ακόμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε νέο μήνυμα στην Αγκυρα, χαρακτηρίζοντας ανοησία την επιστροφή στην πολιτική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα.

«Εμείς παίζουμε στην σκακιέρα του διεθνούς δικαίου. Είναι απόλυτη ανοησία να γυρίσουμε στο επίπεδο των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ΘΕΜΑ 104,6, τονίζοντας πως είναι λάθος της Τουρκίας η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτημα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο και τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας ο Νίκος Δένδιας αρχικά σημείωσε ότι «ουδέποτε από το 1974 μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα από αμερικανό ΥΠΕΞ που ήρθε στην Ελλάδα, υπέγραψε συμφωνία, και δεν πήγε στην Αγκυρα».

«Ελέχθησαν καθαρά και σταράτα πράγματα από τον Πομπέο, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ ότι όσα μας είπε δεν θα τηρηθούν προς εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πομπέο: Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν γεωτρήσεις

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου Δένδια – Πομπέο, μετά την υπόγραφή της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διαμηνύσει πως δεν θα επιτραπούν παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε  εκ του σύνεγγυς ώστε να μην υπάρχει στρατιωτικοποίηση αυτών των θεμάτων και να υπάρχει αποκλιμάκωση. Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία, να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», είχε πει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων αυτών φέρεται να εντάσσεται και η παρουσία δύο αμερικανικών αντιτορπιλικών νοτιοανατολικά του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ (εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται το «Γιαβούζ»).

Η παρουσία των δύο πλοίων του αμερικανικού 6ου Στόλου στην περιοχή αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι δίπλα στο οικόπεδο 7 βρίσκεται το οικόπεδο 10 όπου, ως γνωστόν, δραστηριοποιείται η αμερικανική ΕxxonMobil (περισσότερα εδώ).

Οσον αφορά την επικείμενη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στα εδάφη της βόρειας Συρίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «ο Μάικ Πομπέο έκανε μια ανάλυση στο ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας αλλά η ανάλυσή του ήταν ότι την Τουρκία δεν την συμφέρει γιατί η Τουρκία θα επιχειρεί κάτω από τη ρωσική αεροπορία και υπάρχει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να ενωθούν με το καθεστώς της Δαμασκού και έτσι να βρεθεί με προβλήματα στο έδαφος».

Αλλά και στο Μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας ξεκθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ο εκβιασμός της Αγκυρας.

«Παρότι η Τουρκία προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι αποτέλεσμα παραγόντων εκτός του ελέγχχου της, επιτρέψτε μου να διατηρήσω μια μικρή αμφιβολία. Εμείς θέλουμε και έχουμε ξεκάθαρη θέση: η Τουρκία σηκώνει ένα βάρος. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται στην Τουρκία δικαιούνται τη βοήθειά μας, όχι όμως να προσπαθεί η Τουρκία να εκβιάσει την ΕΕ με το Μεταναστευτικό», παρατήρησε για να προσθέσει:

«Ετοιμάζουμε πολιτική που να επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Δεν θα αφήσουμε τα παιχνίδια των Τούρκων να παίζονται στην πλάτη μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...