411
Ο Νίκος Δένδιας μιλά τη Δευτέρα, στη Βουλή | SOOC

Δένδιας: «Αν δεν σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις, δεν συνομιλούμε με την Αγκυρα»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 13:41
Ο Νίκος Δένδιας μιλά τη Δευτέρα, στη Βουλή
|SOOC

Δένδιας: «Αν δεν σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις, δεν συνομιλούμε με την Αγκυρα»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 13:41

Αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Αγκυρα είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία λύσης είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της εθνικής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Οπως είπε, δεν διεκδικεί το μονοπώλιο του πατριωτισμού, «θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει την Αντιπολίτευση, θα σέβεται και θα ακούει την κριτική και θα αγνοήσει όμως με αίσθημα εθνικής ευθύνης κάθε κραυγή πατριδοκαπηλείας και εθνικολαϊκιστικής έκλαμψης».

Επανερχόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. «Σε αυτό το πλαίσιο, αφετηρία συνιστά η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία δύνανται αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους, όπου αυτό είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές, ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, ειδική αναφορά έκανε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επισήμανε ότι η θέση της ΝΔ είναι γνωστή και την εξέφρασε ως αξιωματική αντιπολίτευση. «Η συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της», σημείωσε και παράλληλα τόνισε ότι θα επιδιωχθεί μια εμβάθυνση στο πλαίσιο της «αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας». Υπογράμμισε, πάντως, ότι η Ελλάδα «δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης».

Αναφορικά με την Αλβανία, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση των γειτόνων εξακολουθεί να μην έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και ως εκ τούτου στο «πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία (για τη οποία η ΕΕ έχει θέσει σαφή αιρεσιμότητα), θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρωση από την Αλβανία των πέντε καίριων προτεραιοτήτων».

Τέλος, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τόνισε ότι σήμερα βρίσκονται σε άριστο σημείο ενώ προσέθεσε ότι είναι ευρύτατα γνωστό ότι η χώρα μας συνδέεται με τη Ρωσία, επί αιώνες, με ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.