654
Κάλπες στη Θεσσαλονίκη στις δημοτικές εκλογές του 2014 | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δεν θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα του «Κλεισθένη» στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 09:10
Κάλπες στη Θεσσαλονίκη στις δημοτικές εκλογές του 2014
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δεν θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα του «Κλεισθένη» στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 09:10

Δεν θα ισχύουν τα ασυμβίβαστα του «Κλεισθένη» που προέβλεπαν παραίτηση από μία υψηλή δημόσια θέση 18 μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς ο νόμος ψηφίστηκε πριν από οκτώ μήνες, αλλά θα ισχύσουν οι προϊσχύουσες προβλέψεις του «Καλλικράτη».

Αυτή είναι μια από τις τρεις νέες αλλαγές στον «Κλεισθένη Ι» που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών περίπου τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την προετοιμασία για τη συγκρότηση των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Πιο συγκεκριμένα, υπήρχε διάταξη που έλεγε ότι όσοι ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι στις εκλογές και είχαν θέση ευθύνης σε δημόσιο οργανισμό, έπρεπε να παραιτηθούν 18 μήνες πριν από τις εκλογές.

Αυτό ωστόσο αφορούσε στον Οκτώβριο του 2019, όπως αρχικά προέβλεπε ο νόμος για τη διεξαγωγή των εκλογών, ο οποίος τελικά ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2018. Ο χρόνος όμως παρήλθε και το 18μηνο δεν μπορούσε να έχει επί της ουσίας αντίκρισμα και ως εκ τούτου έπρεπε να διορθωθεί.

Αυτό σημαίνει πως αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη αλλαγή, τότε θα υπάρξει… ελευθέρας για την εκλογική μάχη για όσους κατέχουν προϊσταμενική ή διευθυντική θέση στο Δημόσιο.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην εκλογή του προέδρου των κοινοτήτων, η οποία θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους των δύο πρώτων συνδυασμών, καθώς και εκλογή από τον πρώτο γύρο σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο λάβει το 50%+1, με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Αυτό πάντως από την αρχή καταγράφηκε ως αδυναμία του «Κλεισθένη», την οποία δεν… είδε το υπουργείο, καθώς με βάση την απλή αναλογική μπορεί ένας συνδυασμός να λάβει το 50%+1, αλλά να μην έχει την πλειοψηφία. Για παράδειγμα, ο ίδιος συνδυασμός μπορεί να πάρει μόλις τις 20 έδρες από το σύνολο των 41 εδρών ενός δημοτικού συμβουλίου», αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου, για την οποία θα απαιτείται αριθμός υποψηφίων προσαυξημένος κατά 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για αύξηση κατά 20%, καθώς στην ψηφισμένη διάταξη η προσαύξηση ήταν στο 30%.

«Για παράδειγμα, στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης της Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Μακεδονία», ο κάθε συνδυασμός θα έπρεπε να καταρτίσει ψηφοδέλτιο το λιγότερο με 33 υποψηφίους (23 για τους Αμπελόκηπους και 13 για τη Μενεμένη) με δυνατότητα προσαύξησης έως 30%. Στο εξής δίνεται η δυνατότητα στον κάθε συνδυασμό να αυξήσει έως και 50% τον αριθμό των υποψηφίων του. Αυτό σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο δήμο μπορούν πλέον να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο 16 επιπλέον υποψήφιοι. Επίσης, για τις εκλογές στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ισχύει κανονικά η ανάδειξη προέδρου, εφόσον συγκεντρώσει το 50% συν 1. Διαφορετικά, γίνεται έμμεση εκλογή προέδρου από το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου συνδυασμού», σημειώνει το δημοσίευμα.

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αλλαγή αυτή, την οποία πρότειναν οι δήμαρχοι και έκανε αποδεκτή το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θίγει το εκλογικό σύστημα, παρότι γίνεται γρήγορα και πρόχειρα.

Οι αλλαγές, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, στην ουσία θα δείξουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές του προσεχούς Μαΐου και αναμένεται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή υπό τη μορφή τροπολογίας.

Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί ακόμη ρύθμιση για τους οριστικά επιτυχόντες του διαγωνισμού 3Κ/208 του ΑΣΕΠ. Ειδικότερα, θα προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα εξαιρεθούν από τη σχετική απαγόρευση, που προβλέπεται για τις προεκλογικές περιόδους. Αυτό κρίνεται σκόπιμο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι να ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες με τους επιτυχόντες και να υπογραφούν από τους δημάρχους οι διαπιστωτικές πράξεις διορισμού τους, να έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση προσλήψεων, που ξεκινάει έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή στις 26 Απριλίου.

Οι δήμαρχοι πάντως πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου οι αλλαγές να ψηφιστούν στα τέλη Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι μετά ο χρόνος τους θα είναι περιορισμένος, λόγω του προεκλογικού τους αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί διάταξη για την ποσόστωση των φύλων στις εθνικές εκλογές, επεκτείνοντας την πρόβλεψη για συμμετοχή υποψηφίων τουλάχιστον στο 40% από κάθε φύλο (γυναίκες και άνδρες) σε κάθε ψηφοδέλτιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...