398
Στιγμιότυπο από μια άλλη ιδιωτική επίσκεψη του Τσαβούσογλου, το 2014, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Δεν θα επισκεφτεί τα Πομακοχώρια ο Τσαβούσογλου – ποιους βουλευτές κάλεσε σε γεύμα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2021, 21:56
Στιγμιότυπο από μια άλλη ιδιωτική επίσκεψη του Τσαβούσογλου, το 2014, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Δεν θα επισκεφτεί τα Πομακοχώρια ο Τσαβούσογλου – ποιους βουλευτές κάλεσε σε γεύμα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2021, 21:56

«Ψυχραιμία, ό,τι είναι να απαντηθεί θα απαντηθεί»: αυτή είναι η προσέγγιση της Αθήνας για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κάποιοι την περιγράφουν ως απόπειρα «ρεβάνς» του τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα όσα συνέβησαν στην Άγκυρα τον Απρίλιο, στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο οι συναντήσεις που θα έχει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τη Δευτέρα με τον έλληνα ομόλογό του και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές που αποτελούν πεδίο προβληματισμού για την ελληνική πλευρά, όσο η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Θράκη η οποία θα προηγηθεί.

Τούτο διότι πρώτον δεν συνηθίζεται η επίσκεψη στη Θράκη τούρκου αξιωματούχου να προηγείται των επίσημων συναντήσεων και δεύτερον επειδή ο Τσαβούσογλου επανειλημμένα κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας.

Βασική εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η ιδιωτική επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη δεν θα εκτροχιάσει το ταξίδι του στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο ωστόσο απομένει να φανεί.

Με βάση το πρόγραμμα ο Τσαβούσογλου αναμένεται να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη στις 11 π.μ. της Κυριακής, ενώ πρώτος του σταθμός στην Κομοτηνή θα είναι το τουρκικό προξενείο όπου θα τον υποδεχθούν ο πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι δυο αποκαλούμενοι «ψευδομουφτήδες» Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης. Θεωρείται πιθανό ότι σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετέχει και ο Λεβέντ Σαδίκ  γιος του παλαιού ανεξάρτητου βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τουρκία στην περιοχή. Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφτεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής.

Γύρω στις 13:30 ο Τσαβούσογλου αναμένεται θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα σε μέλη της μειονότητας. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και αιρετοί εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν και Μπουράκ Μπαράν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Θράκη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε τροχαίο το 1995, σε ηλικία 48 ετών.

Όπως πάντως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο Τσαβούσογλου παρότι το επιθυμούσε η Άγκυρα δεν θα επισκεφτεί ούτε το νομό Ξάνθης ούτε και τα Πομακοχώρια σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Ειδικά για τα Πομακοχώρια ήταν έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων για το ενδεχόμενο επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «Persona non grata».

«Εμάς τους Πομάκους μας αποκαλεί Τούρκους, ενώ δεν είμαστε Τούρκοι, είμαστε Πομάκοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...