391
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου | REUTERS

«Δεν κάνουμε πίσω για τους S-400» – Ο Τσαβούσογλου απειλεί με αντίμετρα τους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 13:01
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου
|REUTERS

«Δεν κάνουμε πίσω για τους S-400» – Ο Τσαβούσογλου απειλεί με αντίμετρα τους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 13:01

Κοφτός και απόλυτος για το θέμα των ρωσικών S-400 εμφανίστηκε σε δηλώσεις του την Παρασκευή στο πρακτορείο Αnadolu, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στέλνοντας ταυτόχρονα αυστηρή προειδοποίηση και για τυχόν κυρώσεις των Αμερικανών σε βάρος της χώρας του όταν ολοκληρωθεί η προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

«Ολα τελείωσαν, αναμένεται η παραλαβή τους», είπε ο  τούρκος ΥΠΕΞ, διαμηνύοντας  στην Ουάσινγκτον ότι «όποιες και αν είναι οι συνέπειες, είναι αδύνατο να υποχωρήσουμε».

 «Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά και κάλεσε τις ΗΠΑ να μην δοκιμάσουν την αποφασιστίκοτητα της Τουρκίας. «Δεν μας έδωσαν εγγυήσεις για τους Patriot. Ακόμη κι αν συμφωνούσαμε στην τιμή και το χρόνο παράδοσης (για τους Patriot), εγγυάστε ότι θα περνούσε από το Κογκρέσο; ‘Οχι δεν μπορούμε να σας δώσουμε εγγύηση’. Ε, τότε αφού δεν μπορείτε να μας δώσετε, τότε εμείς θα πάρουμε από αλλού. Οι Γάλλοι πρότειναν το δικό τους αντι-αεροπορικό σύστημα, το Eurosam. Αλλά οι ημερομηνίες παράδοσης ήταν μακρινές και εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη το αντι-αεροπορικό σύστημα. Και η ανάγκη μας αυτή ικανοποιήθηκε από τη Ρωσία. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου περιγράφοντας τη θέση της Αγκυρας για το πώς έχει η κατάσταση.

Ειδικά για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων απο την πλευρά των ΗΠΑ, ο τούρκος ΥΠΕΞ προανήγγειλε ότι η Αγκυρα θα απαντήσει ανάλογα, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο μία χώρα να δίνει εντολές τύπου «αγόρασε αυτό ή μην αγοράσεις το άλλο» σε άλλες χώρες.

«Ειμαστε αποφασισμένοι στο θέμα των S-400. Oποιες και αν είναι συνέπειες, είναι αδύνατο να υποχωρήσουμε», δήλωσε και απείλησε με αντίμετρα λέγοντας:

«Σε περίπτωση που προβείτε σε κάποια ενέργεια εναντίον μίας χώρας, η χώρα αυτή θα κάνει το ίδιο. Αν οι ΗΠΑ προβούν σε κάποιο βήμα εναντίον μας και επιβάλουν κυρώσεις, έχουμε κι εμείς να απαντήσουμε. Αλλωστε όλα αυτά συζητούνται από την τουρκική Προεδρία, γίνονται συσκέψεις και όταν έρθει η ώρα θα ανακοινώσουμε τι θα κάνουμε».

«Δηλαδή, όταν η Αμερική κάνει τέτοιες ενέργειες, εμείς θα κάτσουμε αμίλητοι ή θα κλείσουμε το στόμα μας υπακούοντας στο ‘ότι λέει η Αμερική, αυτό θα γίνει’; Τέτοια λογική δεν υπάρχει πια, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Ας γίνει ό,τι θέλει, αλλά αν υπάρξει αρνητική συμπεριφορά εναντίον μας, εμείς θα απαντήσουμε οπωσδήποτε», ξεκαθάρισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην Τουρκία (τοποθετείται χρονικά εντός του επόμενου μήνα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...