306
| Nick Paleologos / SOOC

Τελικά δεν αναβαθμίζεται η δικαστική διερεύνηση για την τραγωδία στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2019, 18:23
|Nick Paleologos / SOOC

Τελικά δεν αναβαθμίζεται η δικαστική διερεύνηση για την τραγωδία στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2019, 18:23

Τελικά η δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας στο Μάτι δεν θα αναβαθμιστεί με την ανάθεσή της σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Η δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά θα παραμείνει στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, καθώς την Πέμπτη η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας είπε «όχι» στην ανάθεση του χειρισμού της από εφέτη ειδικό ανακριτή, όπως είχε ζητήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Μωραϊτάκης (εδώ) επικαλούμενος τότε «τη σοβαρότητα, την εξαιρετική φύση και την ευρύτατη δημοσιότητα» της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα για tovima.gr στην απόφαση των δικαστικών λειτουργών «μέτρησε» έγγραφο του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Γ. Γρίβα με το οποίο ενημέρωνε πως εντός του Δεκεμβρίου ο τακτικός ανακριτής, ο οποίος διενεργεί την έρευνα, ολοκληρώνει την κύρια ανάκριση με τις απολογίες των κατηγορουμένων, οπότε και η δικογραφία θα είναι έτοιμη για την παραπομπή των υπαιτίων σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 διενεργήθηκε πολύμηνη εισαγγελική έρευνα από τους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό πλημμελήματος κατά 20 κρατικών λειτουργών και στελεχών της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τέως δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής αλλά και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και των σωματικών βλαβών κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Σύμφωνα με tovima.gr, μόνο τρεις εφέτες μειοψήφησαν επί συνόλου που ξεπερνούσε τους 85, είχαν τη γνώμη ότι η δικογραφία πρέπει να αλλάξει χέρια. Αρνητικός ήταν και ο εισηγητής προς την Ολομέλεια σε αντίθεση με τον Εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...