606
«Ποιος ΕΟΔΥ και ποιο κλιμάκιο, με 10 ευρώ παίρνω έτοιμο rapid και καθαρίζω», είπαν δεκάδες στη Δράμα σύμφωνα με καταγγελίες στον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο | INTIMEnews

Δεκάδες τα πλαστά πιστοποιητικά στους υγειονομικούς – επιμένει να διαδηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 11:19
«Ποιος ΕΟΔΥ και ποιο κλιμάκιο, με 10 ευρώ παίρνω έτοιμο rapid και καθαρίζω», είπαν δεκάδες στη Δράμα σύμφωνα με καταγγελίες στον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο
|INTIMEnews

Δεκάδες τα πλαστά πιστοποιητικά στους υγειονομικούς – επιμένει να διαδηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 11:19

Την ώρα που σε εξέλιξη ήταν άλλη μία πορεία της ΠΟΕΔΗΝ στη Θεσσαλονίκη κατά των αναστολών εργασίας όσων υγειονομικών επιμένουν ακόμη να μην εμβολιάζονται, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος προέβη στην εκτίμηση ότι τα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών σε υγειονομικούς μπορεί να φθάσουν και τα 200!

Οπως έκανε γνωστό, η ΠΟΕΔΗΝ πρότεινε στο υπουργείο Υγείας να υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων το σύνολο των υγειονομικών, να εντοπιστούν ποιοι δεν έχουν αντισώματα ενώ διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, να ελεγχθούν σε βάθος «και αν βρεθεί ότι έχουν εξαπατήσει το σύστημα, να πάνε σπίτι τους με απόλυση και φυλακή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης, αποκάλυψε ότι ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ελέγχεται για (τουλάχιστον) τέσσερις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Γεννηματάς» έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα μία διοικητική υπάλληλος (η αδελφή εκείνης στον Παλαμά Καρδίτσας) και τρεις νοσηλεύτριες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου για «μαϊμού» πιστοποιητικά.

Σε διαθεσιμότητα επίσης έχει τεθεί γυναίκα γιατρός στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, η οποία φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή, για τον σύζυγό της, -επίσης γιατρό του νοσοκομείου, προκειμένου να γλιτώσει την αναστολή.

Τρία με τέσσερα είναι τα περιστατικά στην Κοζάνη.

Στην Πάτρα η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα μετά από προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας για όλες τις καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες μέρες και τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Επικίνδυνες διαστάσεις φέρεται να παίρνει η κατάσταση στη Δράμα, όπου οι καταγγελίες για τα «μαϊμού» πιστοποιητικά  δεν αφορούν μόνο υγειονομικούς, αλλά και εκπαιδευτικούς ή/και δημοτικούς υπαλλήλους (εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του δήμου, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι), οι οποίοι -όπως καταγγέλλεται-  έχουν προμηθευτεί πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.

«Όσοι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, βρήκαν αυτό το “παραθυράκι”, συνεργάστηκαν με ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, και ίσως με γιατρούς που εκτελούσαν αυτά τα τεστ στα ιατρεία τους, πήραν ένα χαρτί και δηλώθηκαν στην πλατφόρμα ότι νοσούν εκείνη τη στιγμή», περιέγραψε η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου.

Χαρακτηριστική επίσης για τον τρόπο που λειτουργεί  το «σύστημα» έκδοσης των πλαστών πιστοποιητικών, ήταν η περιγραφή στον ΣΚΑΪ από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Γιώργο Γεωργιάδη:

«Ζήτησαν και είπαν: “θέλουμε να μας δώσετε ένα rapid test, θετικό…”

»Απαντάνε, “κύριε πρέπει να έρθετε εδώ να το δούμε κτλ, μα τι είναι αυτά που λέτε;”

»“Αφού σε συνεννόηση με κάποιους κλινικούς γιατρούς – εργαστήρια, το κάνουν προς 10€, εγώ σας πήρα τηλέφωνο να ξέρω αν είναι τα 5€»…

«Αν βρεθεί έστω και ένας συνάδελφος από τη Δράμα ότι έχει προχωρήσει σε πλαστά πιστοποιητικά και καταχωρίσεις rapid περιστατικών, θα ήθελα το υπουργείο Υγείας να του πάρει την άσκηση αδείας επαγγέλματος», δήλωσε αγανακτισμένη η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, Παρθένα Κιορτεβε.

Στο νοσοκομείο της Ικαρίας ερευνώνται τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εργαζομένων, ενώ στην Καβάλα, 18 άτομα ελέγχονται για το κατά πόσο τα πιστοποιητικά νόσησης που υπέβαλαν πρόσφατα, είναι πλαστά, ή όχι.

«Τα 18 πιστοποιητικά νόσησης τα οποία προσκομίστηκαν μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, σε αυτούς που τα προσκόμισαν θα διενεργηθεί έλεγχος αντισωμάτων», ξεκαθάρισε η πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καβάλας, Αικατερίνη Πετράκη.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ για το θέμα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεσμεύθηκε για περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων παντού, εκτιμώντας παράλληλα ότι λόγω ακριβώς της έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο, δεν θα υπάρξουν νέες περιπτώσεις.

Οσον αφορά τη διαδικασία για όσους πιάνονται να εκδίδουν ή/και να χρησιμοποιουν πλαστά πιστοποιητικά, ο υπουργός επανέλαβε ότι παραπέμπονται πρώτα στο Πειθαρχικό, καθώς την απόλυση την επιβάλει το πειθαρχικό συμβούλιο, αφού πρώτα τεθεί σε διαθεσιμότητα ο εργαζόμενος και στη συνέχεια περάσει από το Συμβούλιο.

«Όπου υπάρχουν καταγγελίες θα ελέγχονται, και φυσικά όπου εμπλέκονται υγειονομικοί θα απομακρύνονται από την εργασία τους και θα ακολουθούνται όλες οι πειθαρχικές κυρώσεις και οι νομικές κυρώσεις», ξεκαθάρισε με τη σειρά της και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...