376
Εικόνα από αεροπορική επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα, τη Δευτέρα | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Δεκάδες ρουκέτες και αεροπορικά πλήγματα όλη τη νύχτα σε Ισραήλ και Γάζα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 08:53
Εικόνα από αεροπορική επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα, τη Δευτέρα
|REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Δεκάδες ρουκέτες και αεροπορικά πλήγματα όλη τη νύχτα σε Ισραήλ και Γάζα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 08:53

Αλλα 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων σκότωσε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον παλαιστινιακό θύλακα, ο στρατός κατάφερε 130 πλήγματα σε αντίποινα για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Κατά τους υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ. Βρισκόμαστε στην αρχική φάση της ανταπόδοσής μας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Γάζα. Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση».

Οι ομοβροντίες ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν «πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, την οποία δεν θα μπορούσαμε να μην ανταποδώσουμε», είπε.

Οι τοπικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας έκαναν λόγο για 22 νεκρούς, ανάμεσά τους εννέα παιδιά, από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από τον Νοέμβριο του 2019.

Συντρίμμια από αεροπορικό πλήγμα των Ισραηλινών στη Γάζα

Στο Ισραήλ, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έκαναν λόγο για αρκετούς τραυματίες μετά τις εκτοξεύσεις των ρουκετών. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε έξι τραυματίες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του στρατού, από τη Δευτέρα εκτοξεύθηκαν 200 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, το 90% των οποίων αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Πολλές κατέπεσαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα που ελέγχει η Χαμάς.

Τα πλήγματα και οι εκτοξεύσεις ρουκετών καταγράφονται με φόντο τα συνεχιζόμενα εκτεταμένα βίαια επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που κατέχει και έχει προσαρτήσει –παράνομα, βάσει του διεθνούς δικαίου– το Ισραήλ.

Ισραηλινός στρατιώτης σε πολυκατοικία που επλήγη από ρουκέτα της Χαμάς στην πόλη Ασκελον του νότιου Ισραήλ

Τη Δευτέρα, τουλάχιστον 520 Παλαιστίνιοι και 32 ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια στην Πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ και τον ιερότερο για τον ιουδαϊσμό, καθώς και σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς απείλησε το Ισραήλ πως θα προχωρούσε σε στρατιωτική κλιμάκωση αν οι δυνάμεις του δεν αποσύρονταν από την πλατεία ως χθες στις 18:00.

Η κλιμάκωση της βίας συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» –στο εβραϊκό εορτολόγιο, την επέτειο της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της πόλης από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών (1967). Προηγήθηκαν εβδομάδες έντασης στην Ιερουσαλήμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News