270
Η υπουργός Οικονομικών Κρίστα Φρίλαντ ομιλεί στο κοινοβούλιο του Καναδά για το πακέτο. Δεξιά ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό | REUTERS/Blair Gable

Δεκάδες δισ. δολάρια ρίχνει στην οικονομία κατά της πανδημίας ο Καναδάς

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 16:57
Η υπουργός Οικονομικών Κρίστα Φρίλαντ ομιλεί στο κοινοβούλιο του Καναδά για το πακέτο. Δεξιά ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό
|REUTERS/Blair Gable

Δεκάδες δισ. δολάρια ρίχνει στην οικονομία κατά της πανδημίας ο Καναδάς

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 16:57

Το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας εδώ και δεκαετίες, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Καναδά για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό θα διαθέσει 100 δισ. δολάρια Καναδά (περίπου 64 δισ. ευρώ) για να αναζωογονήσει την οικονομία. Στο πακέτο περιλαμβάνονται πόροι για τομείς της οικονομίας που χτυπήθηκαν από την Covid, επενδύσεις σε οίκους για την φροντίδα ατόμων με ανάγκες, αλλά και η διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Επιχειρήσεις σε τομείς που επλήγησαν, όπως στον τουρισμό, τα ταξίδια και τις τέχνες, θα λάβουν δάνεια με αποπληρωμή σε μια δεκαετία. Θα δοθεί ακόμη επίδομα και για οικογένειες με παιδιά κάτω των έξι ετών. Επιπλέον, η χώρα έχει συνάψει επτά συμβόλαια για την αγορά εμβολίων που θα επιτρέψουν σε κάθε Καναδό να έχει δωρεάν περισσότερες από μία δόσεις.

Μια άμεση επίπτωση, όπως είπε η υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κρίστια Φρίλαντ, θα είναι η άνοδος του ελλείμματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Ωστόσο εξήγησε ότι «το ρίσκο να δώσεις πολύ λίγα [ενν. από φόβο μην αυξηθεί το έλλειμμα] είναι μεγαλύτερο από το να δώσεις πολλά».

Η υπουργός είπε ακόμη στη Βουλή ότι όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τον ιό, η χώρα θα προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο πακέτο ενίσχυσης, το οποίο θα φτάσει στο 3-4% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας, ανέφερε το BBC.

Εν τω μεταξύ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει χτυπήσει τον Καναδά φέρνοντας υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα στον Νοέμβριο. Μέχρι σήμερα πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα.

Λόγω της πανδημίας έχει αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας, η οποία τον Οκτώβριο έφτασε το 8,9%, άρα 1,8 εκατ. Καναδοί είναι εκτός εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...