749
Δαβίδ εναντίον Γολιάθ στη πόλη Ζίτομιρ όπου κάτοικοι μάχονται κατά των Ρώσω με βόμβες μολότοφ | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Δεκάδες άμαχοι νεκροί από τις ρωσικές βόμβες – Εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη οι Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2022, 09:54
Δαβίδ εναντίον Γολιάθ στη πόλη Ζίτομιρ όπου κάτοικοι μάχονται κατά των Ρώσω με βόμβες μολότοφ
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Δεκάδες άμαχοι νεκροί από τις ρωσικές βόμβες – Εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη οι Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2022, 09:54

Αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στο σχέδιο του για κατάληψη του Κιέβου και του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι βομβαρδισμοί των υπό ρωσική πολιορκία μεγάλων πόλεων, Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη κ.α. .

Ο ρωσικός στρατός δεν θα σταματήσει έως ότου επιτύχει τους στόχους του, ξεκαθάρισε ο ρώσος υπουργός Αμυνα Σεργκέι Σοϊγκού (στη φωτογραφία κάτω από τον Guardian το σχέδιο πολιορκίας και κατάληψης των μεγάλων πόλεων και στο βίντεο ο σχετικός χάρτης από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας).

Στη Μαριούπολη ξεκινήσε η επιχειρήση εγκατάλειψης της πόλης από τους έλληνες διπλωμάτς και δημοσιογράφους, με επικεφαλής της αυτοκινητοπομπής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωσταλένο. Ηδη έχει αποσταλεί από το υπουργείο Εξωτερικών η σχετική ρηματική διακοίνωση προκειμένου να επιδεικνύεται στους Ρώσους όποτε και αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της επιχείρησης, η πομπή θα κατευθυνθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν, στα σύνορα με την Μολδαβία, όπου βρίσκεται σε ετοιμότητα κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι υπό την πρεσβευτή Σοφία Γραμματά.

Στη Μαριούπολη, όπου ο αριθμός των τραυματιών από το ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ξεπερνά τους 100, θα παραμείνει ο γενικός μας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. «Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους».

Στα βορειοδυτικά, στην πόλη Ζιτόμιρ τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στις φλόγες τυλίχθηκαν σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού», διευκρίνισε.

Ανηλεής ο βομβαρδισμός και στο Χάρκοβο όπου σύμφωνα με πηγές του ουκρανικού στρατού, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί νέα επίθεση αερομεταφερόμενων ρωσικών μονάδων.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χάρκοβο (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης», υποστήριξε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών».

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, τη Δευτέρα από τις 19:07 ως τις 19:51 εκτοξεύτηκαν συνολικά 16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι σε διάφοες συνοικίες της πόλης από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας.

Ουσιαστικά δεν απομένει πλέον καμία περιοχή στο Χάρκοβο που να μην έχει υποστεί πλήγμα από οβίδα του ρωσικού πυροβολικού, περιέγραψε ο Αντόν Γκεραστσένκο.

Από τα ρωσικά χτυπήματα καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι της Χαρκοβο, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο. Κάτω πλάνα από συνοικία τη πόλης μετά τον βομβαρδισμό της από τους Ρώσους.

Στο Χάρκοβο καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (βίντεο κάτω).

Οι νεκροί από τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο -πόλη 1,4 εκατ. κατοίκων- ξεπερνούν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τους 20 και οι τραυματίες τους 100. Δεκάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί ή/και παροδοθεί στις φλόγες από το ρωσικό σφυροκόπημα.

Η Χερσώνα φέρεται να έχει πέσει υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων, ενώ και στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν πολυκατοικίες.

Στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να δείχνουν προς το παρόν στάση αναμονής, με τη Μόσχα πάντως να απευθύνει νέα προειδοποίηση στους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να την εγκαταλείψουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...