617
Ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία: στρατηγική προσέγγιση με φόντο το Λιβυκό

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 18:19
Ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία: στρατηγική προσέγγιση με φόντο το Λιβυκό

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 18:19

Η επιβεβαίωση ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας έχουν αναβαθμιστεί υπό την πίεση των γεωπολιτικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Μετά το πέρας της αθηναϊκής συνάντησής του με τον σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική», απόρροια «στρατηγικής επιλογής» και των δύο μερών. Με άλλα λόγια, ο επιθετικός νεοοθωμανισμός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφερε πιο κοντά τις δύο χώρες.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε με νόημα ότι στις επαφές τους οι δύο άνδρες έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της Λιβύης, καθώς Ελλάδα και Σαουδική Αραβία «συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες».

Και διέλυσε κάθε υποψία ομίχλης λέγοντας ότι η σύμπτωση απόψεων αφορά και τις συμφωνίες που συνυπέγραψαν οι Σαράζ και Ερντογάν. Οι δύο υπουργοί είχαν τη δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε έναν μήνα, καθώς προσφάτως ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Ριάντ.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ υποδέχθηκε τον σαουδάραβα ομόλογό του λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και αρχικώς συζήτησαν κατ΄ιδίαν. Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Δένδιας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν περίπου μήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα Φαϊζάλ αλ Σαούντ. Είχα, έτσι, την ευκαιρία να ανταποδώσω τη φιλοξενία που μου είχε επιφυλάξει όταν είχα επισκεφθεί το Ριάντ στις 17 Δεκεμβρίου. Είναι και αυτό ένα βήμα στη διαρκή επικοινωνία μας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

»Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αποκτήσει, όπως έχετε παρατηρήσει, μία ιδιαίτερη δυναμική. Και αυτό για την Ελλάδα είναι στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα σημαντική χώρα όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

»Σήμερα συζητήσαμε θέματα διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη, βέβαια, έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη. Ειδικότερα, όσον αφορά τη Λιβύη, οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Εχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο μνημόνια, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σαράζ και την Τουρκία, είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση, τόσο για τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι, όπως τόνισε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός, «εξωφρενικά», τόσο από νομική όσο και από  γεωγραφική άποψη.

»Συμφωνήσαμε με τον σαουδάραβα συνάδελφό μου να μείνουμε σε διαρκή επαφή και, επίσης, να λειτουργούμε από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή».

Στη διπλωματική φαρέτρα μας

Ακολούθησε διάλογος με τους ρεπόρτερ, από τον οποίο προκύπτουν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα.

  • Πρώτον, το κείμενο της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου που αναφέρεται στο μνημόνιο έχει καταρχήν χαρακτήρα επιβεβαιωτικό των απόψεών μας, είπε ο κ. Δένδιας. Λέει σε όλους –και στη γερμανική κυβέρνηση, φυσικά- ότι αυτά τα δύο μνημόνια «είναι απολύτως παράνομα, απολύτως απαράδεκτα, και στην ουσία ανύπαρκτα».
  • Ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι το γερμανικό κείμενο ανέδειξε «με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Η γνώμη του κ. Δένδια είναι ότι το γερμανικό κείμενο είναι αξιοποιήσιμο από ελληνικής πλευράς: «Είναι ακόμη μία  πέτρα στο οικοδόμημα το οποίο προσπαθούμε να χτίσουμε για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας».
  • Δεύτερον, ότι η Ελλάδα «δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία» όπως είπε επί λέξει ο ΥΠΕΞ μας. Στηρίζοντας πάντα την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα επιθυμεί έναν γείτονα ευημερούντα, «έναν γείτονα ο οποίος συμμερίζεται τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε τα πράγματα, με τον οποίο η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα». Αυτή η θέση προδιαγράφει τις κινήσεις μας και ελπίζουμε ότι «τελικά η Τουρκία θα μας μιμηθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...