753
Θανατωμένα μινκ σε φάρμα στο Σόρο της Δανίας. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να τα εξολοθρεύσει | REUTERS /Jacob Gronholt-Pedersen

Δανία: Εξολοθρεύουν 15 εκατ. μινκ – Μεταδίδουν μεταλλαγμένο κορονοϊό σε ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 15:10
Θανατωμένα μινκ σε φάρμα στο Σόρο της Δανίας. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να τα εξολοθρεύσει
|REUTERS /Jacob Gronholt-Pedersen

Δανία: Εξολοθρεύουν 15 εκατ. μινκ – Μεταδίδουν μεταλλαγμένο κορονοϊό σε ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 15:10

Η Δανία θα σφαγιάσει συνολικά 15 εκατομμύρια μινκ (ή βιζόν) που εκτράφηκαν στο έδαφός της, εξαιτίας μιας μετάλλαξης του κορονοϊού που ήδη έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους, ενώ παράλληλα απειλεί την αποτελεσματικότητα των μελλοντικών εμβολίων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς γούνας στον κόσμο, υπογραμμίζει η Wall Street Journal.

«Ο κορονοϊός που μεταλλάχθηκε στα μινκ μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο το μελλοντικό εμβόλιο να μη λειτουργήσει όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν», δηλαδή 15 με 17 εκατομμύρια ζώα, σύμφωνα με τις αρχές, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσαν οι Αρχές, αυτή η μετάλλαξη προκαλεί μικρότερη δραστικότητα των αντισωμάτων εναντίον του κορονοϊού που αναπτύσσει ο ανθρώπινος οργανισμός, κάτι που απειλεί την ανάπτυξη του εμβολίου για την Covid-19.

Η δανέζικη φάρμα μετατράπηκε σε κρεματόριο βιζόν, REUTERS /Jacob Gronholt-Pedersen

Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός που ανιχνεύθηκε σε βιζόν «δεν αντιδρά τόσο στα αντισώματα όσο ο κανονικός ιός», εξήγησε ο υπεύθυνος της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών, Κορ Μόλμπακ. Κάτι που σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δύναμη να τον αντιμετωπίσει.

«Η συνέχιση της εκτροφής των βιζόν θα προκαλούσε πολύ υψηλότερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό», υπογράμμισε.

Η Δανία είναι ο πρώτος εξαγωγέας δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις 1.000 και πλέον φάρμες. Μετά τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 στα βιζόν, η Κοπεγχάγη ξεκίνησε το καλοκαίρι εκστρατεία σφαγής στα μολυσμένα εκτροφεία.

Ο αριθμός των σφαγιασμένων ζώων θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια, REUTERS /Jacob Gronholt-Pedersen

Τα 12 κρούσματα μετάδοσης στον άνθρωπο του μεταλλαγμένου ιού ανιχνεύτηκαν στη Βόρεια Γιουτλάνδη, στη δυτική Δανία, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εκτροφεία.

Ακόμη και η γούνα τους είναι άχρηστη για επεξεργασία, αφού ο κορονοϊός έχει βρεθεί ότι μπορεί να παραμείνει για μέρες ζωντανός
Ανακοίνωση ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει τη βιοασφάλεια σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου υπάρχουν εκτροφεία βιζόν, προκειμένου να αποτρέψει επιπλέον «γεγονότα υπερχείλισης», μετά την απόφαση της Δανίας.

Η Μαρία βαν Κέρκοβ, μία από τις επικεφαλής τμημάτων του ΠΟΥ για την Covid-19, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη πως η μετάδοση του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο προκαλεί μεγάλη ανησυχία», έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι «οι μεταλλάξεις (στους ιούς) είναι φυσιολογικές. Αυτού του είδους οι αλλαγές στον ιό είναι κάτι που παρακολουθούμε από την αρχή».

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε η Δανία η πρώτη χώρα που προχωρά σε μαζικές σφαγές μινκ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει ότι 26 Μαΐου τις πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης κορονοϊού από μινκ σε άνθρωπο, αναφέροντας ότι «τακτοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης του νέου κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο στην Ολλανδία».

Λίγες ημέρες αργότερα, η Ολλανδία προχώρησε στη θανάτωση περίπου 10.000 ζώων από εννέα φάρμες της χώρας, ενώ είχαν εκφραστεί φόβοι ότι μπορεί να χρειαστεί να θανατώσουν τα μινκ και από τις 127 φάρμες.

Μεταφορά θανατωμένων μινκ στη Δανία. Οι εργαζόμενοι φορούν στολές Εντατικής για την προστασία τους

Ενα μήνα αργότερα, διατάχθηκε από την ισπανική κυβέρνηση η σφαγή περίπου 100.000 μινκ σε εκτροφείο όπου το 90% των ζώων βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Το εκτροφείο βρίσκεται στην κοινότητα Πουέμπλα δε Βαλβέρδε και από τις 22 Μαΐου είχε απαγορευτεί η εξαγωγή των ζώων ή των προϊόντων τους, επειδή επτά εργαζόμενοι είχαν μολυνθεί από Covid-19.

Στις 13 Ιουλίου είχε γίνει γνωστό ότι το 87% των δειγμάτων ήταν θετικά στον κορονοϊό. Οι αρχές αποφάσισαν να θανατωθούν τα ζώα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τον πληθυσμό της περιοχής.

Στην Ελλάδα 

Στην Καστοριά ο πληθυσμός των μινκ είναι ανεξέλεγκτος, καθώς πέρα από τις φάρμες, υπάρχουν και ζώα που έχουν ξεφύγει, έχουν δημιουργήσει πληθυσμούς και ζουν ελεύθερα στην περιοχή της λίμνης.

Μάλιστα, πριν από δύο εβδομάδες ένα ζώο προκάλεσε αναστάτωση στη σχολική κοινότητα του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη.

Οι υπεύθυνοι του σχολείου ενημέρωσαν την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε αυτοψία στον χώρο του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς, από τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Τηρώντας τη διαδικασία και το πρωτόκολλο που ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS, τοποθετήθηκαν παγίδες στον χώρο για τη σύλληψη του μινκ.

Με αφορμή το περιστατικό, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών ενημέρωσε το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές, δίνοντας παράλληλα οδηγίες προφύλαξης και αντιμετώπισης, σε περίπτωση νέας εμφάνισης των ζώων στον χώρο του Γυμνασίου.

Μέχρι στιγμής πάντως, στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό μετάδοσης κορονοϊού από μινκ σε άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...