255
Ο Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν διετέλεσε υπουργός Αμυνας της Δανίας από το 2016 ως το 2019 ενώ προηγουμένως είχε θητεύσει και στο υπουργείο Οικονομικών | Ole Jensen/Corbis via Getty images

Δανία: Πρώην υπουργός Αμυνας κατηγορούμενος για «προδοσία»!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 19:31
Ο Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν διετέλεσε υπουργός Αμυνας της Δανίας από το 2016 ως το 2019 ενώ προηγουμένως είχε θητεύσει και στο υπουργείο Οικονομικών
|Ole Jensen/Corbis via Getty images

Δανία: Πρώην υπουργός Αμυνας κατηγορούμενος για «προδοσία»!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 19:31

Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Δανίας, Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν, παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση άρθρου του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται στην προδοσία για διαρροή κρατικών μυστικών.

Οι κατηγορίες εναντίον του Φρεντέρικσεν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Αμυνας από το 2016 έως το 2019, βασίστηκαν στο άρθρο 109 που επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Το άρθρο, που χρησιμοποιείται σπάνια, αφορά κάθε «πρόσωπο που αποκαλύπτει ή μεταδίδει οποιαδήποτε πληροφορία για μυστικές διαπραγματεύσεις, συζητήσεις ή αποφάσεις του κράτους ή των δικαιωμάτων του σε σχέση με ξένα κράτη».

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φρεντέρικσεν δεν διευκρινίστηκε ποιες είναι κατηγορίες εναντίον του ή αν οι κατηγορίες αφορούσαν την περίοδο κατά την οποία ήταν υπουργός.

«Εχω μιλήσει ως μέλος του Κοινοβουλίου για ένα πολιτικό θέμα και δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω επί του παρόντος. Αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη Δανία ή τα συμφέροντα της Δανίας», τόνισε ο Φρεντέρικσεν σε ανακοίνωσή του. Δεν ήταν σαφές σε ποια σχόλια αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός.

Η εισαγγελία και το υπουργείο Αμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Φρέντερικσεν.

Τα νέα έρχονται λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας, που κατηγορείται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα για την ύποπτη εμπλοκή του σε υπόθεση διαρροής «άκρως απόρρητων» πληροφοριών.

Ο Λαρς Φίντσεν αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα, περιγράφοντας την κατηγορία ως «εντελώς παράλογη». Αν και είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση, η είδηση έγινε γνωστή αυτή την εβδομάδα όταν δικαστήριο ήρε την απαγόρευση δημοσιοποίησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...