362
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Δανίας Λαρς Φίντσεν σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου | Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe via REUTERS

Δανία: Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών κατηγορείται για προδοσία!

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 23:25
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Δανίας Λαρς Φίντσεν σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου
|Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe via REUTERS

Δανία: Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών κατηγορείται για προδοσία!

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 23:25

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Δανίας, Λαρς Φίντσεν, παραμένει υπό κράτηση εδώ και πάνω ένα μήνα για την εμπλοκή του σε υπόθεση διαρροής άκρως απορρήτων πληροφοριών. Η είδηση έγινε γνωστή μόνο όταν ήρθη η απαγόρευση δημοσιοποίησης της υπόθεσης.

Τέσσερις πρώην και νυν εργαζόμενοι των Μυστικών Υπηρεσιών συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο με κατηγορίες για διαρροή άκρως απορρήτων πληροφοριών. Ο Φίντσεν είναι ο μόνος εξ αυτών που παραμένει υπό κράτηση. «Θέλω οι κατηγορίες να αποσυρθούν και δηλώνω αθώος. Αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς παρανοϊκό», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους κατά την ακροαματική διαδικασία, την Δευτέρα, όταν ένας δικαστής αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου.

Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR, όπως αναφέρει το BBC, μετέδωσε ότι ο Φίντσεν, ο οποίος είναι επικεφαλής της υπηρεσίας από το 2015, συνελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Δεν είναι σαφές τι αφορούν οι πληροφορίες ή πού διέρρευσαν διότι οι ανακριτικές Αρχές, όπως θα περίμενε κανείς, έχουν δώσει στη δημοσιότητα πολύ λίγα στοιχεία για την υπόθεση, ενώ η εκδίκασή της γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

Οι τέσσερις αξιωματούχοι των Μυστικών Υπηρεσιών κατηγορούνται για παραβίαση άρθρου του ποινικού κώδικα, που αφορά προδοσία «διαβιβάζοντας άκρως απόρρητες πληροφορίες», οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στη Δανία ή στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης ή του ΝΑΤΟ «σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή ζημιά» εάν μεταβιβαστούν. Η μέγιστη ποινή για ένα τέτοιο αδίκημα είναι 12 χρόνια κάθειρξη. Πάντως, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η υπόθεση αφορά διαρροές απόρρητων πληροφοριών σε δανέζικα μέσα ενημέρωσης και όχι σε κάποια εχθρική χώρα.

H συνεργασία με την ΝSA

Το 2020, το DR είχε μεταδώσει ότι η δανική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε κοινοποιήσει ανεπεξέργαστα δεδομένα από καλωδιακά δίκτυα πληροφοριών στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η NSA είχε αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και ιδιωτικές συνομιλίες δανών πολιτών. Πέρυσι, μέσα ενημέρωσης στη Δανία είχαν δημοσιεύσει αναφορές σχετικά με δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες.

Εξάλλου, σε μια χωριστή υπόθεση, ο Φίντσεν και άλλοι τέσσερις αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα τον Αύγουστο του 2020, όταν ένα ανεξάρτητο συμβούλιο που εποπτεύει την Υπηρεσία Πληροφοριών διατύπωσε εναντίον τους κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις. Τον περασμένο μήνα οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από επιτροπή έρευνας και οι αναστολές ήρθησαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...