285
Το νησί θα κατασκευαστεί περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ακτές | Denmark/Ministry of Climate, Energy and Utilities

Η Δανία φτιάχνει τεχνητό νησί για την παραγωγή αιολικής ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 17:34
Το νησί θα κατασκευαστεί περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ακτές
|Denmark/Ministry of Climate, Energy and Utilities

Η Δανία φτιάχνει τεχνητό νησί για την παραγωγή αιολικής ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 17:34

Ενα τεχνητό νησί στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι η «καρδιά» ενός τεράστιου αιολικού πάρκου το οποίο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Σχέδιο μεγαλεπήβολο αλλά όχι απαγορευτικό για μια χώρα όπως η Δανία, όπου η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες με περιεχόμενο…

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο έτυχε διακομματικής αποδοχής στο δανέζικο Κοινοβούλιο, το κράτος θα συμμετέχει με το 51% στην επένδυση, το κόστος της οποίας υπολογίζεται πάνω από 28,5 δισ. ευρώ! Ο υποσταθμός ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό πρότζεκτ στην Ιστορία της χώρας…

«Πρόκειται πραγματικά για μια σπουδαία στιγμή για τη Δανία αλλά και για την πράσινη μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν.

Το όλο εγχείρημα, γράφει σχετικά ο Guardian, έρχεται σε συνέχεια συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων, από τον περασμένο Ιούνιο, βάσει της οποίας η χώρα θα κατασκευάσει δύο μεγάλα ενεργειακά κέντρα «πράσινης» ενέργειας, ένα στο τεχνητό νησί στα δυτικά και ένα στα ανατολικά, στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική.

Τα δύο κέντρα θα δίνουν 5 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, τρεις φορές πάνω από την τρέχουσα εγκατεστημένη υποδομή. Στο μέλλον η απόδοση θα φτάσει τα 12 γιγαβάτ.

Το νησί, που θα κατασκευαστεί περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ακτές, θα έχει αρχικά έκταση 120 στρεμμάτων και, σε πρώτη φάση, θα ηλεκτροδοτεί 3 εκατ. νοικοκυριά.

Τρεις από τις τέσσερις πλευρές θα έχουν ένα τείχος που θα προστατεύουν την κατασκευή από τους θυελλώδεις ανέμους της Βόρειας Θάλασσας, ενώ η τέταρτη πλευρά θα διαθέτει αγκυροβόλιο.

Το έργο δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2033, οπότε μάλλον δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στον φιλόδοξο στόχο της χώρας να περιορίσει ως το 2030 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...