426
Το πρώτο φορτίο με τα εμβόλια έφτασε στην Ακρα της Γκάνα | REUTERS/Francis Kokoroko

COVAX: Οι πρώτες 600.000 δόσεις εμβολίων έφτασαν στην Αφρική

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 19:52
Το πρώτο φορτίο με τα εμβόλια έφτασε στην Ακρα της Γκάνα
|REUTERS/Francis Kokoroko

COVAX: Οι πρώτες 600.000 δόσεις εμβολίων έφτασαν στην Αφρική

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 19:52

Ενα πρώτο βήμα για να κλείσει το επικίνδυνο χάσμα ανάμεσα στις χώρες με πρόσβαση στα εμβόλια και όσες αναμένουν να την αποκτήσουν σε δεύτερο χρόνο έγινε με την πρώτη αποστολή στο πλαίσιο του μηχανισμού COVAX του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την Τετάρτη ο μηχανισμός παρέδωσε 600.000 δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίες παρήχθησαν από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, στην πρωτεύουσα της Γκάνας, την Ακρα.

Η παράδοση αυτή γίνεται σχεδόν έναν χρόνο από τότε που ο ΠΟΥ χαρακτήρισε πανδημία την διασπορά του νέου κορονοϊού στον κόσμο και οκτώ μήνες μετά την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του μηχανισμού COVAX, ο οποίος είχε στόχο την άντληση πόρων από πιο πλούσιες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19 και στη συνέχεια την δίκαιη διανομή του στον κόσμο.

Οι δόσεις αποτελούν μέρος ενός αρχικού τμήματος παραδόσεων που θα γίνουν σε διάφορες χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Θα χρησιμοποιηθούν για να ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στην Γκάνα, η οποία θα έχει ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και άλλων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας αυτής.

Περισσότεροι από 80.700 άνθρωποι στην Γκάνα έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και 580 έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο μηχανισμός COVAX αποσκοπεί να παραδώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος, συμπεριλαμβανομένων 1,8 δισεκατομμυρίων σε φτωχότερες χώρες με κανένα κόστος για τις κυβερνήσεις τους και να καλύψει έως και το 20% των πληθυσμών των χωρών. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να επιτευχθεί ένα επίπεδο συλλογικής ανοσίας στις χώρες και να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά η διασπορά του κορονοϊού.

Η Αφρικανική Ενωση προσπαθεί να βοηθήσει τα 55 κράτη μέλη της να αγοράσουν περισσότερες δόσεις, με στόχο την απόκτηση ανοσίας από το 60% των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της ηπείρου σε περίοδο τριών ετών. Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα της Αφρικανικής Ένωσης που είναι αρμόδια για τους εμβολιασμούς ανακοίνωσε ότι 270 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Pfizer/BioNTech και Johnson & Johnson που εξασφαλίστηκαν για παράδοση φέτος είχαν ληφθεί.

Η Κίνα έχει δωρίσει μικρές παρτίδες του εμβολίου της της Sinopharm σε χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ζιμπάμπουε και η Ισημερινή Γουινέα. Η Ρωσία επίσης έχει προσφερθεί να προμηθεύσει με 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sputnik V το πρόγραμμα εμβολιασμού της Αφρικανικής Ένωσης μαζί με ένα πακέτο χρηματοδότησης. Ωστόσο οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον COVAX είναι πολλές.

Του μηχανισμού COVAX ηγούνται ο ΠΟΥ, η συμμαχία για τα εμβόλια GAVI, ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) και η UNICEF.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...