425
|

Coca-Cola Hellas: Τέλος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις ενστάσεις για τη χρήση της Ακρόπολης

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 18:06

Coca-Cola Hellas: Τέλος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις ενστάσεις για τη χρήση της Ακρόπολης

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 18:06

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τη χρήση αναπαραστάσεων αρχαίων μνημείων και τη συλλεκτική φιάλη της Coca-Cola για την πόλη της Αθήνας, μετά από την επίσημη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (NΣK) σχετικά με το θέμα, βάζει τέλος στις κατηγορίες περί παρανομίας της εταιρείας. Αυτό αναφέρει σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η Coca-Cola Hellas.

Οπως υπογραμμίζεται, η επίμαχη υπουργική απόφαση που προκάλεσε τη σύγχυση είναι καταργητέα και ανακαλείται.

Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαιώνεται πως η εν λόγω ενέργεια της εταιρείας υλοποιήθηκε με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα παράτυπης χρήσης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

Με αφορμή τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει προ διμήνου σχετικά με την δήθεν υποχρεωτική αδειοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «αναπαραστάσεων μνημείων» -δυνάμει του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 4598/2019- και της δήθεν συνεπαγόμενης απώλειας δημοσίων εσόδων εξ αιτίας της χρήσης αναπαράστασης του Παρθενώνος από πολυεθνική εταιρεία, βάσει της απόφασης της τ. υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά (ΦΕΚ 2812/4-7-2019), η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το ΝΣΚ, στις 25-11-2019 γνωμοδότησε ότι:
1. «Η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για «αναπαραστάσεις μνημείων» κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002».
2. «Το ΥΠΠΟΑ δεν δύναται να επιβάλλει τέλη σε βάρος της εταιρείας C. C. για την χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την Υπουργική Απόφαση».

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι:
1. Η απόφαση Ζορμπά κρίνεται καταργητέα και ανακαλείται.
2. Οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C. C.», όχι μόνον αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμιση.

Μέσα από τη δημιουργία συλλεκτικών μπουκαλιών, μόνος στόχος της Coca-Cola -τονίζεται-  ήταν και παραμένει η περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας ως κυρίαρχου τουριστικού προορισμού.

Αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας και μένοντας πιστή στις αξίες που πρεσβεύει όλα αυτά τα χρόνια, η Coca-Cola συνεχίζει να αξιοποιεί τη δυναμική της για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους ανθρώπους της, τους συνεργάτες της και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση, σημειώνεται πως η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τη διαδικασία αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για αναπαραστάσεις μνημείων είναι εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002 και δεν δύναται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να επιβάλλει τέλη σε βάρος της εταιρείας για την χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την Υπουργική Απόφαση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...