352
Το σύνδρομο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα (το κτίριο δεξιά) | Yander Zamora/Anadolu Agency via Getty Images

CIA: Δεν κρύβεται ξένη δύναμη πίσω από το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 15:04
Το σύνδρομο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα (το κτίριο δεξιά)
|Yander Zamora/Anadolu Agency via Getty Images

CIA: Δεν κρύβεται ξένη δύναμη πίσω από το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 15:04

Η αιτία για το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας», που πλήττει τα τελευταία χρόνια αμερικανούς διπλωμάτες σε ολόκληρο τον κόσμο, παραμένει άγνωστη, αλλά δεν φαίνεται πως είναι η Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα.

Σύμφωνα με την Washington Post και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, αυτό είναι το προκαταρκτικό αποτέλεσμα της έρευνας της CIA για τα περιστατικά που εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά σε προσωπικό της αμερικανικής και της καναδικής πρεσβείας στην κουβανική πρωτεύουσα, το 2016.

«Εχοντας εξετάσει εκατοντάδες περιστατικά, η αμερικανική υπηρεσία κατέληξε σε εξηγήσεις πιθανές και εναλλακτικές», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το NBC.

Για πολλά περιστατικά, εντοπίστηκαν ιατρικές αιτίες, όμως, η έρευνα της CIA συνεχίζεται επί 20 περιπτώσεων, οι οποίες παραμένουν ανεξήγητες.

Σύμφωνα με την Post, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις σε αμερικανούς, κυρίως, διπλωμάτες.

«Η προκαταρκτική έκθεση δεν αποτελεί το τελικό συμπέρασμα της κυβέρνησης Μπάιντεν ή των υπηρεσιών Πληροφοριών στο σύνολό τους», διευκρίνισε το NBC, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους.

Ομάδα θυμάτων του συνδρόμου, που επικαλούνται οι New York Times, δηλώνει ότι τα συμπεράσματα της CIA «δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη για το θέμα».

«Αν και έχουμε φθάσει σε ενδιάμεσα σημαντικά αποτελέσματα, δεν έχουμε τελειώσει», διαβεβαίωσε ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. «Συνεχίζουμε την έρευνα για τα περιστατικά αυτά».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε τον Νοέμβριο 2021 για την πλήρη διαλεύκανση του «συνδρόμου της Αβάνας» και κατονόμασε δύο κορυφαίους διπλωμάτες που είναι επιφορτισμένοι με τον φάκελο.

Τα θύματα αναφέρουν ότι έχουν ναυτία, ισχυρούς πονοκεφάλους, πόνο στα αφτιά, ίλιγγο, ναυτία, κόπωση, αϋπνία και νωθρότητα. Ενας ασθενής με το σύνδρομο, έπειτα από εξέταση σε στρατιωτικό νοσοκομείο, βρέθηκε να έχει εγκεφαλικά τραύματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί το ωστικό κύμα μιας έκρηξης.

Από την εμφάνισή τους στην Αβάνα, περιστατικά του συνδρόμου έχουν παρουσιασθεί στην Κίνα, την Γερμανία, την Αυστραλία, την Ρωσία την Αυστρία και την ίδια την Ουάσινγκτον.

Από την αρχή, οι αμερικανικές αρχές αντιμετώπισαν με επιφύλαξη το θέμα. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τα συμπτώματα αποδίδοντας ορισμένα από αυτά στο στρες, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν σε πιθανές επιθέσεις μέσω μικροκυματικής ακτινοβολίας, με τις υποψίες να πέφτουν στην Ρωσία.

Ομως η θέση αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση από ορισμένους επιστήμονες, που θεωρούν απίθανο να υπάρχει κοινό αίτιο για όλα τα περιστατικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News