389
|

Business stories: Το πιο πρωτότυπο έργο ΣΔΙΤ της χώρας

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 3 Απριλίου 2020, 19:46

Business stories: Το πιο πρωτότυπο έργο ΣΔΙΤ της χώρας

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 3 Απριλίου 2020, 19:46

Μια καινούργια Πολιτεία «γεννιέται» στην Οδό Πειραιώς στο χώρο του παλιού, εγκαταλελειμμένου εδώ και 30 χρόνια βιομηχανικού συγκροτήματος της ΧΡΩΠΕΙ.

Το εμβληματικό project που τιτλοφορείται Πολιτεία Καινοτομίας και το οποίο προώθησε με πρωτοβουλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε σήμερα το πράσινο φως από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Η Πολιτεία Καινοτομίας που θα αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια σε έκταση των περίπου 18.000 τ.μ με 35.700 τ.μ. κτηριακών εγκαταστάσεων στο χώρο της παλαιάς ΧΡΩΠΕΙ (το οποίο βρίσκεται σε τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου 63 του Δήμου Πειραιά).

Το έργο – ένα από τα πλέον πρωτότυπα έργα ΣΔΙΤ στη χώρα μας – έχει να κάνει με τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υποδομών ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Καινοτομίας το οποίο θα αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, startups αλλά και οργανισμοί λειτουργίας επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων και επιχειρηματικής επιτάχυνσης θα βρουν φιλόξενη στέγη αλλά και υποδομές και δίκτυα για την ανάπτυξη τους.

Το Κέντρο Καινοτομίας (Πολιτεία Καινοτομίας), σύμφωνα με τους εμπνευστές τους:

• πρόκειται να παρέχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις τις βασικές εγκαταστάσεις, καθώς και co – working χώρους, για τα πρώτα έτη λειτουργίας τους.

• θα φιλοξενεί τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και startup, spin offs, incubators/accelerators.

• θα βοηθήσει στη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, ενισχύοντας την εφαρμοσμένη Έρευνα και την Καινοτομία.

• αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω της διοργάνωσης σχετικών εκδηλώσεων.

• θα προσφέρει υπηρεσίες εστίασης και ψυχαγωγίας στην ευρύτερη κοινότητα των startups και spin offs εταιρειών.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν θέση αυτή την ώρα καθώς αρκετές παράμετροι του πρωτότυπου project θα αποσαφηνιστούν στη πορεία του διαγωνισμού όπου για πρώτη φορά το σχήμα των αναδόχων θα έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα σύνθεση καθώς πέραν όλων των άλλων θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιημένη τεχνογνωσία ως προς την λειτουργία startup incubator/accelerators. Με άλλα λόγια, οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν μια ξεχωριστή παρουσία αλλά και τεχνογνωσία στα ΣΔΙΤ θα πρέπει να συνεργαστούν με φορείς όπως τράπεζες κλπ που έχουν αποδεδειγμένα πιστοποιητικά συμβολής στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο ανάδοχος σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά θα έχει την ευθύνη της Πολιτείας Καινοτομίας για 30 χρόνια, ικανό χρονικό διάστημα για προσελκυστεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Η συνολική επένδυση θα φθάσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα εργάζονται 2.500 άτομα στην πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Πολιτείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...