814
|

Business stories: Η επέτειος ενός πανεπιστημιακού ερευνητικού εργαστηρίου

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 2 Δεκεμβρίου 2019, 18:59

Business stories: Η επέτειος ενός πανεπιστημιακού ερευνητικού εργαστηρίου

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 2 Δεκεμβρίου 2019, 18:59

Ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το δικό του παιδί, το  Εργαστήριo Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, συνεχίζοντας να αποτελεί ένα θερμοκήπιο νέων καινοτομικών επιχειρηματικών ιδεών, αρκετές εκ των οποίων έχουν βρει το δρόμο προς την αγορά κατακτώντας μια επίζηλη θέση. Η συγκεκριμένη επέτειος γιορτάζεται με την έκδοση ενός βιβλίου που υπογράφει ο καθηγητής Δουκίδης και αφορά – τι άλλο;- «Το Ψηφιακό Μέλλον» (η παρουσίαση έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου στη Στοά του Βιβλίου).

 Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καθηγητή Δουκίδη είναι ότι υπερασπίζει με θάρρος και σθένος τις απόψεις του. Ένας καλός φίλος μου αποκάλυψε ότι ο καθηγητής που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο μιας μικρής ελληνικής εμπορικής τράπεζας σε μια από τις πρόσφατες συνεδριάσεις δήλωσε ανοικτά την διαφωνία του στην εισήγηση που απέκλειε από τις χρηματοδοτήσεις τις startup εταιρείες. Η διαφωνία του ήταν εν τέλει καταλυτική καθώς η διοίκηση της τράπεζας φαίνεται πως ετοιμάζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για το κύμα της νέας επιχειρηματικότητας – startups αλλά και μικρομεσαίες εταιρείες της ψηφιακής εποχής.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Δουκίδης βρέθηκε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Στην ενότητα «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας» το απόγευμα του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου μίλησε για ένα από τα αγαπημένα του θέματα, όπως είναι οι προκλήσεις και οι προοπτικές σχετικά με το κρίσιμο στοίχημα της αξιοποίησης των Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ιδιαίτερη αξία έχουν οι θέσεις του για την διασύνδεση της έρευνας που γίνεται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο με την αγορά, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Ας διαβαστούν με την ευχή και την ελπίδα να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

  1. Προώθηση συνεργασίας νέων επιστημόνων και ερευνητών μεταξύ διαφορετικών πανεπιστημίων/σχολών και εκπαιδευτικών κατευθύνσεων εντός και εκτός Ελλάδας μέσω προγραμμάτων match-and-develop, bootcamp επιχειρηματικότητας, διαγωνισμών, hackathon κλπ έτσι ώστε να προωθηθεί η συνεργασία αλλά και η εξοικείωση με την επιχειρηματική πραγματικότητα. Αυτό θα επιτρέψει ερευνητές με καινοτόμες ιδέες να ασχοληθούν αποκλειστικά με την έρευνα τους και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών και να βοηθηθούν από πιο ειδικούς στην επιχειρηματική οργάνωση και λειτουργία.
  2. Δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος χρηματοδότησης σποράς (seed funding) για τις εκατοντάδες πλέον επιχειρηματικές ιδέες που προκύπτουν ετησίως από ερευνητές/επιστήμονες που όμως λόγω έλλειψης της σχετικής χρηματοδότησης ’σβήνουν´ χωρίς να έχουν τους πόρους για 1-2 χρόνια ώστε να δημιουργήσουν το πρωτότυπο προϊόν τους και να προχωρήσουν στα επόμενα αναπτυξιακά βήματα.
  3. Δημιουργία υβριδικών θερμοκοιτίδων των πανεπιστημίων με κλαδικούς/χρηματοδοτικούς φορείς που θα ενισχύσουν την χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και εξωστρέφεια των νέων επιχειρηματικών σχημάτων. Η πρόσφατη δημιουργία εξειδικευμένων funds (στα πλαίσια του Equifund της Ελληνικής κυβέρνησης και του EIF) που επικεντρώνονται στα αρχικά στάδια της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
  4. Συμμετοχή των ΑΕΙ στους κόμβους επιχειρηματικότητας και αξιοποίηση της εξειδικευμένης γνώσης των ακαδημαϊκών εργαστηρίων, για μεταφορά των αναγκών των επιχειρήσεων στις εκπαιδευτικές αίθουσες και εργαστήρια, τη δημιουργία συνεργατικών δομών για εφαρμοσμένα ερευνητικά έργα, την χρηματοδότηση διδακτορικών διατριβών κλπ. Η σύμπραξη αυτή θα επιτρέψει την περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της υψηλού επιπέδου εφαρμοσμένης έρευνας που πραγματοποιείται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην προτυποποίηση, κατοχύρωση και αξιοποίηση τους.
  5. Αξιοποίηση των υψηλού επιπέδου Ελλήνων επιστημόνων/ερευνητών της διασποράς μέσω ειδικών κινήτρων για την μεταφορά καινοτόμων δράσεων τους στην Ελλάδα, ή της δημιουργίας δικτύων συνεργασίας με αντίστοιχες συμπληρωματικές  πρωτοβουλίες στην χώρα μας για προσέλκυση τμημάτων R&D μεγάλων διεθνών εταιριών. Αυτά τα διεθνή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης ανατροφοδοτούν και δημιουργούν win-win σχέσεις με την τοπική καινοτόμο επιχειρηματικότητα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ισραήλ όπου λειτούργησαν σαν επιταχυντές για να αναπτυχθεί η τοπική καινοτόμος επιχειρηματική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
  6. Σύσταση κόμβων μεταφοράς τεχνολογίας στα πανεπιστημία/ερευνητικά κέντρα για δημιουργία πατεντών και κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας (technology transfer hubs), δημιουργία του θεσμικού/διοικητικού πλαισίου αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσματων (spinoffs, spinouts) και προώθηση των στην διεθνή αγορά. Αυτό θα επιτρέψει την προσέλκυση των αναγκαίων ιδιωτικών κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της περαιτέρω έρευνας με γνώμονα την πρακτική επίδραση και χρησιμότητα στην κοινωνία και οικονομία.
  7. Καθιέρωση νέας μορφής επιχειρηματικής οντότητας αποκλειστικά για ερευνητές, ως συνέχεια της εταιρικής μορφής των ΙΚΕ, με κύριο χαρακτηριστικό το χαμηλό ρίσκο ως προς τις διαδικασίες δημιουργίας, λειτουργίας, παύσης, με στόχο την πρακτική εξοικείωση με την επιχειρηματική δράση των νέων επιστημόνων που θέλουν να ρισκάρουν στον επιχειρηματικό στίβο.
  8. Το ισχύον πλέον πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ (διοικητικές δομές διαχείρισης των R&D έργων στα ΑΕΙ) είναι τελείως αναχρονιστικό, γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό. Είναι ουσιαστική τροχοπέδη στην ερευνητική αριστεία των ΑΕΙ και προτείνεται η επαναφορά στο παλαιό σύστημα ή/και αναβάθμιση των ‘εταιριών αξιοποίησης της περιουσίας’ που ως ΝΠΙΔ έχουν την αναγκαία ευελιξία αλλά και ουσιαστικές δομές ελέγχου (external auditors). Παράλληλα θα πρέπει οι νέοι ερευνητές (υποψήφιοι διδάκτορες και μετά-διδάκτορες) να αντιμετωπίζονται φορολογικά όχι ως στελέχη επιχειρήσεων (όπως συμβαίνει τώρα) αλλά στα πλαίσια ερευνητικών υποτροφιών που προσδιορίζει ένα πιο φιλικό και δίκαιο εργασιακό περιβάλλον που θα ανατρέψει την φυγή τους στο εξωτερικό (brain-drain).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...