537
|

Business stories: Εξαγωγική δύναμη εργαστηρίου για την Covid-19

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 21 Απριλίου 2020, 20:55

Business stories: Εξαγωγική δύναμη εργαστηρίου για την Covid-19

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 21 Απριλίου 2020, 20:55

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση του Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID19 με πολλαπλά εργαλεία και δράσεις σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους φορείς της διαβάζω, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ανάπτυξη Βιοαισθητήρων για την ταχεία ανίχνευση αντισωμάτων κατά του κορονοϊού SARSCoV-2 σε δείγματα αίματος σε συνεργασία με τη ThetaMetrisis (spin-off εταιρεία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος)».

Έχοντας ήδη αναπτύξει και κατοχυρώσει με διπλώματα ευρεσιτεχνίας τεχνολογικές πλατφόρμες οπτικών αισθητήρων για κρίσιμους δείκτες φλεγμονής άμεσα σχετιζόμενους με την εξέλιξη της νόσου COVID-19, έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση αυτών των αισθητήρων για τον γρήγορο, ακριβή και ταυτόχρονο προσδιορισμό των αντισωμάτων IgG/IgM έναντι του SARS-CoV2 στον ορό ασθενών.

Μετά την αξιολόγηση των αισθητήρων σε προ-κλινικό και κλινικό στάδιο, αυτοί θα είναι σε θέση να τυποποιηθούν σε σύντομο διάστημα και να καλύψουν ανάγκες της χώρας».

Έψαξα λίγο παραπάνω για την αναφερόμενη εταιρεία και ειλικρινά δεν πίστευα στα μάτια μου τα όσα διάβαζα… Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η εταιρεία ThetaMetrisis – μια spin-off εταιρεία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος- είναι μια εξωστρεφής και εξαγωγική εταιρεία φτιαγμένη από Έλληνες ερευνητές – επικεφαλής της ιδρυτικής ομάδας ο Γιάννης Ράπτης- που ευτυχώς για όλους μας δεν κάθισαν στα αυγά τους και πολύ περισσότερο δεν ακολούθησαν την πεπατημένη. Σήμερα πουλάνε ακόμη και στη Κίνα – ενώ έχουν εμπορικούς αντιπροσώπους για προώθηση και διάθεση των προϊόντων της στις αγορές του Ισραήλ και της Δημοκρατίας της Κορέας.

H ThetaMetrisis (Τεχνολογίες Φωτονικών & Ηλεκτρονικών Συστημάτων) ιδρύθηκε το 2008 ως spin-off από το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ( το συγκεκριμένο εργαστήριο από το 2012 έχει συγχωνευθεί με τα εργαστήρια Επιστήμης Υλικών και Φυσικής/ Χημείας δημιουργώντας το Εργαστήριο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας).
Η εταιρεία, όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, «αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις για τον μη-καταστρεπτικό χαρακτηρισμό επιστρώσεων και επιφανειών. Όλα τα προϊόντα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην έδρα της εταιρείας από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων μηχανικών. Τα προϊόντα της ThetaMetrisis παρέχουν υψηλή αξιοπιστία και χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ τόσο από ερευνητικούς φορείς αλλά και βιομηχανίες στην παραγωγή και στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων τους.

Η τεχνογνωσία της εταιρείας εστιάζεται στην περιοχή των οπτικών και ηλεκτρονικών μετρήσεων και η οποία διαρκώς εξελίσσεται διαμέσου στενής και στοχευμένης συνεργασίας με ερευνητικούς φορείς. Σε αυτή τη κατεύθυνση η εταιρεία συμμετέχει σε επιλεγμένα ερευνητικά προγράμματα στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων χαρακτηρισμού υλικών και υμενίων καθώς και χημικών/βιολογικών αισθητήρων.

Τα αποτελέσματα των ερευνητικών δραστηριοτήτων εφαρμόζονται στα προϊόντα της εταιρείας ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση της στη παγκόσμια αγορά ενώ παράλληλα οδηγούν στην ανάπτυξη νέων καινοτομικών προϊόντων».

H Thetametrisis δεν είναι και η μοναδική εταιρεία από τα σπλάχνα του Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος που με τις δραστηριότητες, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές της δείχνει το δρόμο της νέας «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας – της νέας παραγωγικής δύναμης που συγκροτούν τα εργαστήρια των ερευνητών που έχουν αποδεχθεί την πρόκληση της επιχειρηματικότητας.

Το νέο σκηνικό για το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας αλλά και της σκηνής της νεοφυούς επιχειρηματικότητας πρέπει να «στηθεί» δίχως άλλο πάνω στη παράδοση που αρχίζει και δημιουργείται σε ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια εντός και εκτός Πανεπιστημίων. Με άλλα λόγια, δεν είναι ώρα για μόχλευση νέων ιδεών αλλά για στήριξη ώριμων λύσεων με αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Άλλωστε, η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού covid-19 είναι μια καλή ευκαιρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...