Μπρουνό Λε Μερ: Κύριε Τραμπ, από τον εμπορικό πόλεμο χάνουμε όλοι μας, όλη η Δύση. Είναι μία σχέση lose-lose, προς όφελος των ανταγωνιστών μας | EPA/IAN LANGSDON
Επικαιρότητα

Μπρουνό Λε Μέρ: Φορολογικός… διεθνισμός για να πληρώσουν οι tech κολοσσοί

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας απευθύνεται μέσω Wall Street Journal στον πρόεδρο Τραμπ και του εξηγεί ποιο είναι το συμφέρον όλων όσον αφορά τη φορολόγηση των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας – Η πολιτική της αύξησης των αμερικανικών δασμών είναι αποτυχημένη, του λέει: χάνει η Δύση
Protagon Team

Οι (αμερικανικές) εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας -άλλως: κολοσσοί- πληρώνουν στην Ευρώπη λιγότερους φόρους συγκρινόμενες με άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς οικονομικούς τομείς. «Αυτό είναι άδικο για αυτές τις φορολογούμενες επιχειρήσεις, όπως και για τα φορολογούμενα φυσικά πρόσωπα» γράφει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Μακρόν, Μπρουνό Λε Μερ, σε άρθρο του που ανήρτησε η (επίσης αμερικανική) Wall Street Journal.

Το κείμενο του υπουργού τιτλοφορείται «Ας κάνουμε μια συμφωνία για τη φορολόγηση των εταιρειών τεχνολογίας», προφανώς απευθύνεται στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και εκφράζει την άποψη ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με την Ευρώπη για τη δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση των ψηφιακών εταιρειών.

Ο γάλλος πολιτικός επικεντρώνει στο γεγονός ότι τέτοιων διαστάσεων φοροδιαφυγή «στερεί τα αναγκαία κεφάλαια» από ζωτικούς για την κρατική υπόσταση τομείς, λόγου χάρη «από την εκπαίδευση, από τη δημόσια υγεία, και από άλλες προτεραιότητες του Δημοσίου».

Ξεκινώντας από την αδυναμία των κρατών να παρακολουθήσουν φορολογικά τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες αγοραίως «μεταφράζονται» σε αφορολόγητο κέρδος, δηλώνει ότι «η Γαλλία προσαρμόζεται σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα». Γράφει εισαγωγικώς για την κρατική χασούρα: «Οι ψηφιακές εταιρείες στην Ευρώπη πληρώνουν έναν μέσο φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες εν συγκρίσει με τις εταιρείες που δρουν σε άλλους τομείς της οικονομίας». Και έρχεται στο ψητό.

Μνημονεύει τις σχετικές προσπάθειες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που από το 2015 έχει συνεργαστεί με 135 χώρες για το θέμα αυτό, και την πρόσφατη εισαγωγή φορολογικών μέτρων τέτοιου χαρακτήρα στην Ιταλία και στην Αυστρία. Φρονεί, ωστόσο, ότι «οι εθνικοί φόροι δεν είναι η απάντηση». Για τον Λε Μερ «η καλύτερη λύση είναι ένα διεθνές σύστημα εντοπισμού των κερδών από ψηφιακές δραστηριότητες» το οποίο «θα επιτρέπει στα κράτη να φορολογούν δικαίως επί των κερδών».

Αυτή η πρόταση, υπογραμμίζει ο Λε Μερ, βασίζεται και στις προτάσεις των ΗΠΑ. Μάλιστα θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες να φορολογήσουν ένα μικρό μέρος των κερδών που πραγματοποιούν κατά τόπους οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ακόμη και όταν δεν έχουν φυσική παρουσία εκεί. Ο γάλλος υπουργός εξφράζει τη βεβαιότητά του ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα ανταποκριθούν στην προτεινόμενη λύση. Ως ένδειξη των καλών προθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης δηλώνει ότι «η Γαλλία δεσμεύεται να αποσύρει τον ψηφιακό φόρο μόλις επιτευχθεί διεθνής συμφωνία μέσω ΟΟΣΑ».

Επ’ αυτού του τελευταίου –του ειδικού τεχνολογικού φόρου της Γαλλίας-, ο Λε Μερ δεν αποφεύγει να αποφανθεί ότι τα αμερικανικά αντίμετρα (δασμολογήσεις αυξημένες έως και 100% στα γαλλικά κρασιά, κ.λπ.) είναι «αναποτελεσματικά» και δεν τρομάζουν τη Γαλλία: «Δεν θα αποσύρουμε τον εθνικό φόρο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, μόνο μια διεθνής συμφωνία θα παραγάγει τέτοιο το αποτέλεσμα».

Του το λέει ξεκάθαρα, λοιπόν, του Τραμπ: «Οι εμπορικές κυρώσεις είναι μια πρόταση lose-lose. Θα επηρεάσουν δυσμενώς και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και την οικονομία των ΗΠΑ». Θα επέλθει ανατίμηση και πιθανώς ανεργία. Ο εμπορικός πόλεμος, κύριε Τραμπ, πλήττει τη Δύση συνολικά και προς όφελος των ανταγωνιστών της.