522
Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα, τον Μάρτιο του 2020 | Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Μόσχα εναντίον Κιέβου και στη μέση ο ακροβάτης Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2022, 20:19
Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα, τον Μάρτιο του 2020
|Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Μόσχα εναντίον Κιέβου και στη μέση ο ακροβάτης Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2022, 20:19

Ούτε μία εβδομάδα δεν έχει περάσει από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και ο πόλεμος έχει ήδη αλλάξει την Ευρώπη -προς το χειρότερο.

Μία από τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι η Τουρκία, η οποία για πολλά χρόνια έχει επωφεληθεί των στενών της σχέσεων με τη Μόσχα και το Κίεβο.

Οπως γράφει το Politico, η Αγκυρα προσπαθεί απεγνωσμένα να ισορροπήσει πάνω στο τεντωμένο σκοινί της σύγκρουσης ανάμεσα στους δύο εταίρους της, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, καθώς οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον μεγάλων ουκρανικών πόλεων και η Δύση αυξάνει την πίεση στη ρωσική οικονομία.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δέχεται πίεση να επιλέξει επιτέλους πλευρά.

Η Τουρκία προμηθεύεται το ένα τρίτο του αερίου της από τη Ρωσία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνεργαστεί στενά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Συρία, στη Λιβύη και στην Αρμενία. Η αγορά των S-400 από τη Μόσχα, παρά τη σαφή απαγόρευση για τα μέλη του ΝΑΤΟ, δηλητηρίασε τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει εμπορικές σχέσεις και με το Κίεβο και φιλοδοξούσε να συνεργαστεί στενά μαζί του στον αμυντικό τομέα. Drones τουρκικής κατασκευής άλλωστε επιχειρούν εναντίον των Ρώσων στην Ουκρανία. Η Τουρκία είναι αντίθετη στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, καθώς θεωρεί συγγενείς της τους Τατάρους της περιοχής.

Μετά από έντονη πίεση των ΗΠΑ, η Αγκυρα έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πλοία. Ετσι, οι Ρώσοι δεν μπορούν πλέον να στείλουν κι άλλα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλεσε τελικά «πόλεμο» την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και όχι «ειδική επιχείρηση», ενώ ο τούρκος πρόεδρος τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Στην ίδια γραμμή, το κρατικό κανάλι TRT αποκαλεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «ήρωα».

Ομως, η Τουρκία αρνείται να συμμετάσχει στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας ενώ δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη ούτε έχει στείλει βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Αγκυρα επιμένει ότι είναι μεν πιστό μέλος του ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να προστατέψει και τα δικά της συμφέροντα. Ο Ερντογάν επί της ουσίας επιθυμεί να μεσολαβήσει ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, όπως έχει ήδη πει.

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει την Κωνσταντινούπολη ως ένα από τους τόπους για διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους.

Τα κίνητρα του Ερντογάν είναι κυρίως οικονομικά, σύμφωνα με το Politico. Καθώς ο πόλεμος επηρεάζει αρνητικά τη ρωσική οικονομία, ο αντίκτυπος θα φτάσει άμεσα και στην τουρκική. Η Τουρκία βασίζεται στον ρωσικό τουρισμό και στις εξαγωγές στη Ρωσία γεωργικών προϊόντων και κατασκευαστικών υπηρεσιών. Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας θα βαρύνει και άλλο τους τούρκους πολίτες, που ήδη υποφέρουν, οικονομικά, εδώ και καιρό.

Εκτός αυτού, η Τουρκία έχει εκλογές το 2023 και ο Ερντογάν φαίνεται ότι δεν θα κάνει περίπατο. Ο Πούτιν μπορεί να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία, κάτι που τρομάζει τον τούρκο πρόεδρο.

Στο μεταξύ, ο πόλεμος συνεχίζεται σφοδρότερος και ο Πούτιν απειλεί ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων. Ο ρώσος πρόεδρος θέλει πάση θυσία νίκη και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Και όταν καταλάβει το Κίεβο, θα περιμένει τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν, όχι του Ερντογάν, ούτε καν του Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...