564
Υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαδήλωσαν μπροστά στη Βουλή των Λόρδων, τη Δευτέρα | REUTERS

Brexit: Παράταση της προθεσμίας θα ζητήσει η Μέι από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 15:39
Υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαδήλωσαν μπροστά στη Βουλή των Λόρδων, τη Δευτέρα
|REUTERS

Brexit: Παράταση της προθεσμίας θα ζητήσει η Μέι από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 15:39

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία θα ζητεί καθυστέρηση στο Brexit, θα στείλει σήμερα ή αύριο η Τερέζα Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

Οι βασικοί υπουργοί της Μέι συζήτησαν διεξοδικά την Τρίτη, για το θέμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού. Εξέτασαν και τις επιπλοκές από τη χθεσινή απόφαση του πρόεδρου της Βουλής των Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Μέι δεν μπορεί να θέσει για τρίτη φορά σε ψηφοφορία τη συμφωνία της για το Brexit, εκτός κι αν προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές.

Η συμφωνία του διαζυγίου της Τερέζα Μέι μάλλον δεν θα τεθεί σε νέα, την τρίτη, ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων αυτήν την εβδομάδα και πρέπει να υπάρξει μικρή καθυστέρηση για την βρετανική έξοδο, αναγκάσθηκε να παραδεχθεί μετά την απόφαση του Μπέρκοου, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ.

«Νομίζω ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής ανέβασε τον πήχυ και πιστεύω ότι αυτό καθιστά λιγότερο πιθανό να υπάρξει ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα πρέπει να υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην έξοδο», δήλωσε στο Sky.

Φωτιές άναψε στη βρετανική βουλή, ο πρόεδρός της Τζον Μπέρκοου, με την απόφασή του να μην επιτρέψει τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit, αν αυτή δεν αλλάξει «θεμελιωδώς» – EPA
Τις κινήσεις της Μέι αναμένουν οι Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει άμεση ενημέρωση από την Βρετανία για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να προχωρήσει στην διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε δηλώσει νωρίτερα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη για να συζητήσουν το Brexit.

«Βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση 10 ημερών από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση… Εναπόκειται στην πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα και στην συνέχεια να μας ενημερώσουν σχετικώς και ταχέως», είπε.

Ο Ντόναλντ Ντουσκ (αριστερά) συναντήθηκε στο Δουβλίνο με τον Λίο Βαράντκαρ, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και συζήτησαν για το Brexit – EPA

Πάντως, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανόν να αποφύγουν να λάβουν τελικές αποφάσεις κατά την σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας σχετικά με μία καθυστέρηση του Brexit, ανάλογα με το τι θα γίνει στο Λονδίνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ.

«Εάν υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία και εγκριθεί η συμφωνία, μπορεί να υπάρξει βραχυχρόνια παράταση και όλα καλά. Εάν δεν υπάρξει κίνηση από το Λονδίνο, οι ηγέτες μπορεί επίσης να αποφασίσουν να περιμένουν. Εξαρτάται πραγματικά από το τι θα πει η Μέι στην σύνοδο», εξήγησε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων» για να υπάρξει συμφωνία συντεταγμένης βρετανικής εξόδου.

Η Μέρκελ «σημείωσε με ενδιαφέρον» την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου σύμφωνα με την οποία η Τερέζα Μέι πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές της συμφωνίας της, που έχει απορριφθεί δύο φορές από την Βουλή, για να υπάρξει μία τρίτη ψηφοφορία.

«Τώρα θα δούμε τις θα μας πει η Τερέζα Μέι, ποιες είναι οι επιθυμίες της -θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε. Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά πώς η βρετανική κυβέρνηση αντιδρά σε αυτό που ειπώθηκε χθες στο κοινοβούλιο… Ως προς το πώς θα διαχειρισθούμε την κατάσταση, δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για πώς θα είναι τα πράγματα την Πέμπτη, η κατάσταση είναι υπερβολικά ρευστή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News