343
Ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ | REUTERS/Phil Noble

Brexit: Παράταση ενός έτους για το backstop επιθυμεί η βρετανική κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 15:28
Ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ
|REUTERS/Phil Noble

Brexit: Παράταση ενός έτους για το backstop επιθυμεί η βρετανική κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 15:28

Οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μια διευθέτηση σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία και τα εκεί σύνορα είναι υπερβολικές και το Λονδίνο δεν θα μπορεί να τις ικανοποιήσει, παραδέχτηκε ο υπουργός Brexit Στέβιν Μπάρκλεϊ, ζητώντας περιθώριο ενός έτους, ως το τέλος του 2020.

Το ζήτημα του backstop, όπως αποκαλείται, έχει αποδειχτεί σε ένα από τα πιο δύσκολα στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Είναι η ασφαλιστική δικλίδα που απαιτούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την (υπό βρετανική δικαιοδοσία) Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Μπάρκλεϊ σε ομιλία του την Πέμπτη στη Μαδρίτη είπε ότι η Βρετανία πρέπει να έχει στη διάθεσή της άλλο ένα χρόνο για να βρει μια πολιτική για τα σύνορα με την Ιρλανδία, γράφει ο Independent.

Οι Βρυξέλλες ζητούν νομικά βιώσιμη λύση ως τις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Η εναλλακτική στο backstop, είπε ακόμη ο υπουργός, δεν είναι απαραίτητη ως το τέλος της περιόδου προσαρμογής τον Δεκέμβριο του 2020.

Γιατί, λοιπόν, «να ρισκάρουμε να αποκρυσταλλωθεί ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα αυτό τον Νοέμβριο, την ώρα που και οι δύο πλευρές μπορούν να δουλέψουν μαζί ως τον Δεκέμβριο του 2020;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Στην πράξη, συνέχισε, «η ΕΕ ρισκάρει να επιμένει σε μια δοκιμασία που η Βρετανία δεν μπορεί να φέρει σε πέρας και που το βρετανικό Κοινοβούλιο έχει απορρίψει τρεις φορές».

Ξανά και ξανά η ΕΕ σε όλους τους τόνους και σε κάθε επίπεδο έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη παράταση. Στις 31 Οκτωβρίου – μέχρι εκείνη την ημέρα – ή θα υπάρχει συμφωνία ή δεν θα υπάρχει.

Αλλη μία σαφής θέση της ΕΕ είναι ότι αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία από το Λονδίνο, δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Επιπλέον, χωρίς backstop δεν γίνεται συμφωνία αποχώρησης.

Το Λονδίνο από την πλευρά του έχει απορρίψει τα αιτήματα της ΕΕ να βρει μια βιώσιμη λύση για το backstop, για το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι πρέπει να αποσυρθεί.

Αύριο Παρασκευή ο Μπάρκλεϊ πρόκειται να συναντήσει τον βασικό διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Το Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποστείλει «κάποια έγγραφα», αλλά όχι σαφείς προτάσεις. Όλα αυτά 40 ημέρες πριν την ώρα μηδέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...