531
Η Τερέζα Μέι στην επιμνημόσυνη δέηση στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα τα προβλήματα αρχίζουν... | REUTERS/Peter Nicholls

Brexit: H σκιά της ανταρσίας πάνω από την Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 10:00
Η Τερέζα Μέι στην επιμνημόσυνη δέηση στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα τα προβλήματα αρχίζουν...
|REUTERS/Peter Nicholls

Brexit: H σκιά της ανταρσίας πάνω από την Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 10:00

Η Daily Telegraph έπιασε το νήμα από εκεί όπου το είχαν αφήσει μια ημέρα νωρίτερα οι Sunday Times, ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τερέζα Μέι μέσα στο ίδιο της το κόμμα λόγω των χειρισμών της στο Brexit. Οι κυριακάτικοι Times ανακοίνωσαν ότι το σχέδιο της πρωθυπουργού έχει συντριβεί λόγω της σκληρής στάσης των Βρυξελλών, τη Δευτέρα η Telegraph είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο τη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον: «Το Υπουργικό πρέπει να οργανώσει ανταρσία»!

Σε κάθε περίπτωση η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγκάστηκε να ακυρώσει το σχέδιο να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας την οποία εισηγείται για το Brexit – αυτό αποκάλυψε με τη σειρά του ο Independent.

Sunday Times, Daily Telegraph, Independent: πρωτοσέλιδα μοιρασμένα μεταξύ των εορτασμών για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τα δεινά της Τερέζα Μέι

Το περίγραμμα της συμφωνίας ενδέχεται να μην είναι έτοιμο πριν από την Τρίτη το νωρίτερο, κάτι που καθιστά ολοένα λιγότερο πιθανό να συγκληθεί εντός του Νοεμβρίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση της συμφωνίας, κατά το δημοσίευμα του Ιndependent που επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Η Μέι αποφάσισε να μη γίνει το υπουργικό συμβούλιο εξαιτίας της αντίστασης που συναντά στους κόλπους της κυβέρνησής της και στις Βρυξέλλες το σχέδιό της. Η εξέλιξη απειλεί να εκτροχιάσει την υπό συζήτηση συμφωνία.

Η Μέι βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μία είναι οι Βρυξέλλες που απαιτούν συγκεκριμένα πράγματα από το Λονδίνο –το οποίο είναι να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον προσεχή Μάρτιο– παραχωρήσεις που δεν είναι εύκολες, είναι όμως απαραίτητες ώστε να υπάρξει το λεγόμενο «βελούδινο» Brexit. Από την άλλη είναι οι σκληροπυρηνικοί των Συντηρητικών που απαιτούν σύγκρουση μέχρις εσχάτων στις διαπραγματεύσεις.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον που απαίτησε για άλλη μια φορά από τη Μέι να αλλάξει πορεία όσον αφορά το Brexit, κατηγορώντας τη ότι προσπαθεί να περάσει εξαναγκαστικά μια συμφωνία που θα διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της τελωνειακής ένωσης και θα σημάνει την «ολοκληρωτική παράδοση», κατ’ αυτόν, της χώρας μπροστά στις απαιτήσεις της ΕΕ.

Ο Τζόνσον, εμβληματική μορφή της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, έχει ζητήσει επανειλημμένα από την πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το σχέδιό της, το λεγόμενο Τσέκερς, κι αντ’ αυτού να διαπραγματευθεί μια καθαρή έξοδο και τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Καναδά.

Το άρθρο του Τζόνσον στην Telegraph δημοσιεύθηκε λίγα εικοσιτετράωρα αφού ο αδελφός του, ο Τζο Τζόνσον, επίσης βουλευτής των Τόρις, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υφυπουργού Μεταφορών λόγω της διαφωνίας του με τη Μέι για το Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον έγραψε ότι συμφωνεί με τον αδελφό του πως η συμφωνία που πάει να κλείσει η πρωθυπουργός θα είναι «η μεγαλύτερη αποτυχία» για την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου «από το Σουέζ», αναφερόμενος στην απώλεια του ελέγχου της Διώρυγας τη δεκαετία του 1950.

«Στ’ αλήθεια δεν μπορώ να το πιστέψω αλλά αυτή η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής παράδοσης», ανέφερε ο πρώην υπ. Εξωτερικών στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα. Κατά τον Τζόνσον, η συμφωνία που προωθεί η Τερέζα Μέι θα μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε «αποικία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...