633
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώρισε χωρίς περιστροφές ότι ο Νίκος Δένδιας έθεσε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο - στην Κουμουνδούρου, όμως, δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη | INTIMEnews

«Μπράβο, αλλά…» από τον ΣΥΡΙΖΑ για Δένδια – «Περιμένουμε ενημέρωση», λέει το ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 10:30
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώρισε χωρίς περιστροφές ότι ο Νίκος Δένδιας έθεσε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο - στην Κουμουνδούρου, όμως, δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη
|INTIMEnews

«Μπράβο, αλλά…» από τον ΣΥΡΙΖΑ για Δένδια – «Περιμένουμε ενημέρωση», λέει το ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 10:30

Ηταν η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν υποχρεώθηκε να επικροτήσει υπουργό της κυβέρνησης. Η παρουσία Δένδια στις κοινές δηλώσεις με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν άφησε άλλωστε πολλά περιθώρια, έστω για ψήγματα κριτικής.

Παραταύτα, στην Κουμουνδούρου μίλησαν για «επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, στην οποία ορθώς προέβη ο κ. Δένδιας», σπεύδοντας όμως να συμπληρώσουν ότι η δυναμική αυτή στάση του υπουργού των Εξωτερικών «δεν γεμίζει το κενό» της ελληνικής διπλωματίας και το «έλλειμμα στρατηγικής» (!)  έπειτα από μία «μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Η σημερινή συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ με τον τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο.

Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, έπειτα από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό. Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής.

Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μη λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος.

Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το Προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

O αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ήταν πάντως πιο σαφής στο  δικό του «μπράβο» για τον διάδοχό του στην ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας. Σε δηλώσεις του στο ACTION 24 και την ΕΡΤ, αναγνώρισε χωρίς περιστροφές ότι ο Νίκος Δένδιας έθεσε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο –και το κυριότερο, χωρίς μισόλογα– τις ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μπροστά στον τούρκο ομόλογό του.

Το «μπράβο» αυτό φέρεται να προκαλεί ήδη αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν να επανέρχεται η αίσθηση κυβερνητικής κυριαρχίας με «όχημα» τα εθνικά θέματα, να επαναλαμβάνεται δηλαδή το σκηνικό Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020, όταν η κυβέρνηση γινόταν αποδέκτης των συγχαρητηρίων όλων –εντός και εκτός συνόρων– για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από τον Ερντογάν και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων  (σ.σ. αλήστου μνήμης ο εκνευρισμός του τούρκου προέδρου τότε, με τον «δεν θέλω ούτε να τον βλέπω» για τον Πρωθυπουργό).

Οι επιμέρους ομαδοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, «Ομπρέλα», «Γέφυρα», «Ανανεωτικοί» κ.ά. δεν θέλουν ούτε να ακούν περί πατριωτικής στάσης στα ελληνοτουρκικά και κατά πληροφορίες υπήρξαν διαμαρτυρίες τόσο για την τοποθέτηση Κατρούγκαλου, όσο και για την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, η οποία, όπως έλεγαν, θα έπρεπε να είναι πιο ισορροπημένη!

Δεν λείπουν βέβαια και οι καταγγελτικές φωνές, που συχνά-πυκνά εκφράζονται μέσα από τον φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο, για την τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο δύσκολο έργο της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, με κατηγορίες περί push back και με πλήρη υιοθέτηση των τουρκικών ισχυρισμών. Του γνωστού αφηγήματος δηλαδή που επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπροστά στον Νϊκο Δένδια, για τις 80.000 επαναπροωθήσεις, χωρίς φυσικά να πει κουβέντα για τη δράση των τούρκων δουλέμπορων, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής ακτοφυλακής.

Το ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο για «αυτονόητη» κίνηση του Νίκου Δένδια, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν η κυβέρνηση πήγε προετοιμασμένη στην Αγκυρα.

 «Πέρα από το αυτονόητο, τη διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά.

Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση;

Ποιος ήταν ο στόχος;

Τι συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις;

Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...