351
Ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά (φωτογραφία αρχείου) | John Thys /Pool via REUTERS

Μπουρλά: Θα κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 19:22
Ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά (φωτογραφία αρχείου)
|John Thys /Pool via REUTERS

Μπουρλά: Θα κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 19:22

Για αρκετά χρόνια ακόμη, οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο εμβόλιο για τον κορονοϊό, εκτιμά ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Αλεμπερτ Μπουρλά.

Μιλώντας στο BBC, εξήγησε ότι αυτό θα είναι απαραίτητο, ώστε να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η ανοσία από τον κορονοϊό. Κάτι που σημαίνει επίσης, ότι ο ίδιος εκτιμά ότι το τέλος της πανδημίας βρίσκεται αρκετά χρόνια μακριά…

Διευκρινίζεται ότι ο κ. Μπουρλά έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις στο BBC, πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα.

Το αφεντικό της Pfizer δήλωσε επίσης στη συνέντευξή του ότι θα χρειαστούν ενισχυτικά εμβόλια για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι είχε υπέρογκα κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμβόλια είναι τόσο φθηνά, που το καθένα κοστίζει όσο μία μερίδα φαγητό σε πακέτο.

Μάλιστα, πέρα από τις ζωές που έχουν σώσει τα εμβόλια, ο κ. Μπουρλά είπε ότι έχουν εξοικονομηθεί παγκοσμίως περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, από τα έξοδα που θα είχαν τα συστήματα υγείας για τους ασθενείς, αλλά και από άλλες πηγές.

Σε άλλες δηλώσεις που έκανε πρόσφατα πάλι στο BBC, ο κ. Μπουρλά είπε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι το πειραματικό φάρμακο που παρασκευάζει η εταιρεία του για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, δεν θα επηρεαστεί από τη μετάλλαξη Ομικρον.

«Τα καλά νέα, όσον αφορά το πειραματικό χάπι για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό, είναι ότι σχεδιάστηκε με διαφορετικό στόχο και όχι με επίκεντρο την πρωτεΐνη-ακίδα. Και έτσι είναι σχεδόν βέβαιη η αποτελεσματικότητά του», είπε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα μετάλλαξη Ομικρον και τα εμβόλια τις ερχόμενες εβδομάδες.

Διευκρινίζεται ότι η Pfizer είχε υποβάλει αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του υποψήφιου χαπιού της για τον κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα σε διάφορες ρυθμιστικές αρχές, μετά τα δεδομένα που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό κατά 89% στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Πάντως, από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι προτείνει στις χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν τις συμφωνίες για την προμήθεια του φαρμάκου, πριν ακόμη κρίνει ότι είναι ασφαλές και του δώσει την άδεια κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...